CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT


Plat estrella
Lassanya amb beixamel de soja feta amb farina d’ametlles

Apte per:
Celíacs, Vegetarians, Vegans. Serveixen alcohol

Preu mig carta
20-25 euros. Menú migdia: 9’50 euros

Contacte
c/Jovellanos, 2 (entre Pelai i Tallers). Telf: 93-317-18-29.
Horari : de dill a div de  09 a 00h.
www.teresacarles.com


Teresa Carles és el restaurant que molts estàvem esperant. El primer que crida l’atenció és l’interiorisme del local. L’ha fet Cesc Pons. El disseny del restaurant aquí, més que enlloc, és important. Barcelona tenia una assignatura pendent i Teresa Carles podria estar posant la llavor d’un canvi que a Europa i els Estats Units fa temps que s’està produint.

Fins ara, els restaurants vegetarians catalans tenien un aspecte vinculat encara a aquell vegetarianisme dels anys setanta amb el qual avui molts ja no se senten identificats. El moviment hippy, la lluita pel medi ambient, el respecte pels animals i la moda de ser vegetarià van viure anys de plenitud. Avui les etiquetes molesten i el vegetarià ja no té per què ser un fervent defensor de totes i cadascuna de les causes del planeta. Avui hi ha qui menja peix però no menja carn o viceversa. Hi ha qui no menja ni carn ni peix ni ou o no menja ni carn ni peix ni ou ni mel. O ho menja tot i mai no va a vegetarians. O va a vegetarians perquè ho té a prop de la feina i combina dinar sa amb una costellada el cap de setmana. I Teresa Carles ho ha sabut veure.

La Teresa va obrir el Restaurant vegetarià Paradís a Lleida el 1979. En aquests 30 anys  n’han obert altres a Saragossa, Tarragona, Girona i Mataró. L’assignatura pendent de la família era, però, obrir a la ciutat comtal. El fill de la Teresa, en Jordi Barri, vegetarià de naixement, ha estat clau per tenir l’empenta d’obrir el primer restaurant que porta el nom de la cuinera. “Vaig estudiar a Barcelona la carrera i cada cop que menjava a un vegetarià pensava que els plats que cuina ma mare podien fer les delícies dels paladars de la gent de Barcelona”. Aquestes delícies van des de la pasta fresca feta especialment per un obrador de Bellcaire d’Urgell i cuinada de forma excel·lent, passant per una Trilogia de seitán, tofu i tempeh cuinat amb el sofregit (catxipanda) de l’àvia d’en Jordi, mandonguilles d’arròs amb formatge, milfulls d’albergínia, crep cruixent de carxofes amb sala brie, etc. “L’albergínia és per mi l’aliment estrella i la cuino tot l’any. També agrada molt la lassanya amb beixamel de soja feta amb farina d’ametlles”, diu la Teresa que només fa apunts culinaris i deixa que en Jordi s’ocupi de les relacions públiques. També hi ha amanides i llegums per a tots els gustos i una llarga llista de vinagretes d’acompanyament: mel, soja, menta, maduixes, mòdena. Els productes no són tots ecològics tot i que intenten que siguin sempre de proximitat. “Si volem oferir àpats per 20 o 25 euros no podem comprar-ho tot ecològic. Hauríem d’encarir la carta un 50%.

En Jordi aposta ara pels esmorzars i els brunch com a Manhattan: taules grans i sofàs perquè els professionals liberals d’ordinador portàtil puguin passar-hi el matí, acompanyats de cuina sana i, alhora, un ambient agradable per treballar. A més, estan creant la marca pròpia Teresa Carles i elaboren oli, melmelades, sofregits, olives que només distribuiran als seus restaurants. L’apunt de modernitat més absoluta és el “Bloody Tere”, un Bloody Mary sense alcohol amb el nom de la cuinera i fet amb suc de tomàquet, llimona, api, sal i pebre. De fet, trobareu tot tipus de sucs diürètics (de remolatxa i pastanaga), infusions, herbes digestives i alcohol. “Tenim diverses varietats de vi i cervesa. “Què vol dir que en un restaurant vegetarià no hi hagi alcohol? Entre poc i massa. No som radicals i no creiem en les prohibicions absolutes. Ens agrada menjar més sa però obsessionar-se no és bo”, diuen la Teresa i en Jordi que encara no han pogut descansar ni un segon des de l’obertura del restaurant. Quin gran lloc per descobrir! Imprescindible!

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival