CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
El combinat de cereals, algues, llegums i verdura

Apte per a
vegetarians, macrobiòtics, celíacs…

Preu mitjà carta
Menú: 14,50 euros

Contacte
c/Trobador, 20. Barcelona
Obert els migdies de dilluns a divendres.
Telf: 93/436-30-34


La gent que fa macrobiòtica de veritat es cuina el menjar a casa i no acostuma a cuinar per als altres. Per això em resistia a obrir un restaurant”, em diu la Beatriu Alabart. “Però, què coi, al final vaig fer el cop de cap i ja fa 16 anys”.

El Miquetes Màgiques és un dels dos únics restaurants que fa macrobiòtica a Barcelona. L’altre és el Macrobiòtic Zen, al carrer Muntaner. “Hi ha establiments que incorporen algun plat, algun truc, alguna recepta macrobiòtica, però sovint no en són especialistes. Jo et recomanaria que si vas a un restaurant, per exemple, vegetarià, optis pels plats que ells coneixen i saben cuinar bé”. La Beatriu es va formar a França, a la Cuisine et Santé, l’escola de referència, aprenentatge i pelegrinatge de la macrobiòtica que va crear René Levy, un dels impulsors més importants d’aquest tipus d’alimentació a Europa i deixeble de George Ohsawa, el fundador de la macrobiòtica.

Els clients del Miquetes saben on van. Entrar al restaurant de la Beatriu és com entrar al menjador d’una casa, on no has de témer per l’excés d’oli o de guarnicions inadequades. No se serveix pa i es prioritza l’aigua, que, quan arribes, ja és damunt la taula. Al Miquetes la carta és extremament curta. La majoria trien el menú que inclou una crema de verdures o sopa de miso i, de segon un plat, un combinat de cereal, amanida, verdura cuita, algues, llegums i una delicatessen que canvia cada dia: coca d’espinacs, ceba i tofu (el combinat de la foto), croquetes de mill, tempura de verdures, broqueta de seitan… “També serveixo peix: seitó, sardinetes, lluç de palangre i algun salmó, que no és òptim, però que agrada, i a mi em facilita la vida. Hi ha clients que demanen un bol de cereals amb algues i ja en tenen prou, o una sopa samurai, en la qual poso cereal, llegum, verdures i sopa de miso”.

La Beatriu ha deixat de ser tan estricte com ho era al principi i, tot i que no s’aconselli menjar fruita o dolç al final de l’àpat, ofereix una macedònia amb un punt de calor que la fa més digestiva. Els més estrictes també podeu menjar galetes amb te Bancha de tres anys sense teïna, cafè de cereals, poniol o anís. A la carta, a part del most, també hi ha vi ecològic Albet i Noya. Per cert, la carta t’explica la filosofia d’aquesta cuina i defineix alguns ingredients com ara el miso, l’umeboshi o la sal de sèsam. “A més, estic atenta a les taules, i si puc els explico que, per exemple, l’arròs es menja amb el gomasio que tenen damunt la taula i que la salsa de shoyu és per a les verdures”.

Les coccions

L’arròs integral està perfectament cuinat: ni massa pastós, ni cru. El cou amb olla de pressió i la proporció és de tres gots d’aigua per un de cereal. “Els primers cinc minuts el poso a foc molt fort”, foc i no vitroceràmica, esclar. “Quan han passat aquests cinc minuts, el baixo força i el deixo mitja hora. Després incorporo un difusor que allunyi l’olla del foc i amb el foc molt molt baix el deixo mitja hora més”. Per tant, s’hi està un total d’una hora i cinc minuts. I… voilà! El cou sense alga kombu i amb un pessic de sal “perquè ja poso algues als plats, i això del kombu a l’arròs és per a la gent que sap que si no és amb la cocció del cereal, no menjarà alga en tot el dia”.

El menú del Miquetes costa 14,50 euros, que es justifica perquè tots els aliments són ecològics. Heu trobat gaires menús on tots els aliments siguin sempre ecològics? El restaurant només obre els migdies de dilluns a divendres: “Al principi obria els caps de setmana i a les nits, però ho feia perquè venia menys gent”. La Beatriu no viu el Miquetes com un negoci, i la seva és una cuina lenta i artesana que només amb aquest esperit té el sentit que vol que tingui. Si paga les factures i els treballadors, ja és feliç. A les deu del matí les olles ja fan xup-xup perquè al migdia els clients omplin totes les taules d’un local que està situat en un lloc que tampoc té pretensions. És al Guinardó, en un carrer residencial i a tocar de l’Hospital de Sant Pau, fet que li garanteix que sempre hi hagi moviment. El restaurant cada dia és ple. Ara, al Miquetes, ja hi trobareu fulletons d’etselquemenges.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll