CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Secret de porc ibèric

Apte per a
tothom

Preu mitjà carta
30 euros. Menú:15 euros

Contacte
c/del Call, 17
Barcelona
Telf: 93-302-30-03


En Jordi Casas és un bon cuiner, un bon director i un molt bon comercial. Et relata com ha aixecat el seu restaurant, com si fos la primera vegada que ho explica. Desborda passió, passió per conèixer els seus proveïdors, per saber com cultiven i tracten la matèria primera. Tant és així que quan té uns dies de vacances sempre agafa el portant i els fa una visita. Ara a l’estiu s’emporta tota la família a Extremadura per conèixer personalment un possible client. En Jordi vol saber exactament què hi posa al plat. El 70% dels aliments que menjareu a l’Allium són ecològics i els que no ho són “és perquè tenir el segell depèn de factors burocràtics i hi ha elaboradors que no tiren res als camps que s’hi miren molt i que no tenen el certificat ecològic”. En Jordi també aposta per la cuina de proximitat. És, de fet, un dels restaurants Km0 de Catalunya, és a dir, que compleix amb els requisits de l’associació Slow Food que busca, sobretot, oferir productes locals, de proximitat. Però en Jordi no vol tancar-se portes i hi ha determinats aliments que són de fora de Catalunya. Tot i així calcula perfectament la manera com es trasllada el gènere per rebaixar costos i contaminació i a alguns els recull la comanda ell mateix. El pernil ibèric és d’Aracena (Huelva) on diuen que s’hi elabora el millor pernil ibèric d’Espanya. El tronc de lluç i l’albacora (una mena de tonyina blanca que no està en perill d’extinció) són de Lonxanet (Galícia) on pesquen amb arts menors. El porc ibèric és Maldonado (Badajoz) on l’animal passa per un control exhaustiu d’ADN i els entrecots de Cárnicas Luismi, on “les vaques t’arriben amb la data de naixement i mort perquè vegis que han estat pasturant i menjant durant 10 anys al bell mig del camp”.

En Jordi és inquiet, bellugadís, com la seva carta. Cada dia hi ha plats nous i la secció d’arrossos és un fixe que no pot suprimir perquè l’hi demanen moltíssim els turistes. Preparen arrossos per emportar i els que tenen més sortida són l’arròs melós de rap i rossinyol i el caldós de llamàntol al forn amb botifarró. “Vull que la gent, si l’asseus al restaurant i li tapes els ulls, sàpiga on és. No sóc partidari de fer una carta on hi hagi cuina catalana i alhora tatakis de tonyina o coccions orientals”.

Com que és a tocar de la plaça Sant Jaume a banda dels turistes “vénen treballadors de l’Ajuntament i la Generalitat, ve en Xavier Trias, l’exconseller Joaquim Nadal ve a esmorzar a vegades. Han vingut tots menys l’Hereu. Se’m ressisteix!”. L’Allium està situat en una cantonada tan cèntrica i envoltada de negocis turístics que sembla inimaginable que l’oferta sigui d’una qualitat excepcional. El disseny d’en Xavier Mariscal i l’arquitectura d’en Pepe Cortés també queden ben integrats en l’entorn. Per dins, el restaurant és modern i minimalista però sense gaires estridències. En Jordi, n’estic convençuda, no voldria mai que les opinions del seu restaurant giressin entorn del disseny i no pas del menjar. L’Allium és un lloc per descobrir i per impressionar un amic, la parella, un company de feina, un familiar. Els migdies fan menú i “tot i que per 15 euros no puc incloure pollastre ecològic sí que ofereixo el secret de porc ibèric, el peix salvatge, verdures acabades de comprar, llegums ecològics, etc”. Surto tipa de l’Allium i amb la curiositat de saber com pot rutllar un restaurant amb vins, olis i aliments ecològics de proximitat, i d’altres dels millors elaboradors que existeixen i que tot plegat surti tan bé de preu. Amb esforç, es mouen muntanyes, em dic.

 

 

 

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll