Qui no vol que el cuidin? Qui no hauria de voler gaudir d’un bon àpat, saborós i abundant, sabent que, alhora, s’està alimentant de manera saludable? Les respostes a aquestes preguntes les trobem al Bindu, a Igualada. Tinc l’oportunitat d’anar-hi a dinar i de xerrar amb en Manel Marín, el xef, que em transmet el compromís que senten vers els clients: “Creiem que donar menjar és una gran responsabilitat, un acte de servei molt bonic. La gent ens cedeix part del seu temps per alimentar-se; per això tenim el deure d’oferir-li un bon producte i d’acompanyar-lo en aquest procés”.

sala bindu

El Bindu va aterrar fa pocs mesos a la capital igualadina, però no és pas nou en el món de la cuina vegetariana; al contrari, la seva història ve de força més enrere. Durant set anys va estar funcionant a tot ritme a Esparraguera, on va arribar a reunir un públic molt fidel. Hi ha moments, però, en què fa falta un canvi, iniciar una etapa nova. Mentre buscaven un emplaçament nou van arribar −una mica per casualitat− al local actual. I se’n van enamorar. “Feia molts anys que treballava sense llum natural, i ja no podia seguir cuinant sota un fluorescent”. Al nou Bindu, en canvi, hi ha una llum espectacular, tant a la sala com a la cuina, i és ple de detalls que li confereixen un aire molt tranquil, molt zen. “Volíem crear un espai on tot comptés: què respirem, què escoltem, què mengem, com ens ho mengem…”.

detalls

Pel que fa al “què mengem”, sempre van tenir clar que volien fer tirar endavant un restaurant que fos vegetarià, per diverses raons. Primer perquè tant ell com la seva dona, la Mireia, ho són i no volien manipular carn animal, però també –i gairebé m’atreviria a dir, “sobretot”− perquè creuen molt en aquest tipus de cuina. “És molt creativa i té moltíssimes possibilitats. Per què no ha d’agradar, això?”, es pregunta en Manel. Per això es van llançar a un projecte molt obert, apte per a tothom (vegetarians i no vegetarians), basat en un producte fresc, ecològic o de temporada i lliure d’elements processats.

primers

Ofereixen un menú de migdia setmanal i una carta àmplia per als vespres i caps de setmana, en què destaquen tant plats molt casolans i tradicionals com el fricandó −però de seitan, en aquest cas−, el gaspatxo de remolatxa o l’escudella vegetariana; com altres de més exòtics, com el sushi vegetal amb alvocat i all i oli de mango, els noodles integrals amb saltat de verdures, tofu i xiitake o les pakores amb arròs basmati, llima i coriandre. Ara que el fred pica amb més intensitat, però, una opció molt recomanable –i calentona– és la ribollita, una sopa típica italiana amb col i mongetes que surt especialment bé al xef. També són molt reeixides les postres; no en va en Manel, abans de crear el Bindu, va ser pastisser durant quinze anys. “Després d’aquella etapa vaig estar treballant un any a l’Organic, amb en Javier Medvedovsky, que em va ensenyar moltíssimes coses del món de la cuina que ara aplico, com els plats crus”. Plats que inclouen els pastissos crudivegans de pastanaga o de garrofa, per exemple.

exòtics

Són molt sensibles a les persones amb intoleràncies, en part perquè n’han patit de molt severes a casa, i per això sempre tenen opcions sense gluten, sense lactis o totalment veganes. Com diuen, volen arribar a tothom, que qualsevol s’hi senti a gust. Defugen les posicions extremes, absolutes. Dieta vegetariana, vegana, crudivegana, macrobiòtica, ovolactovegetariana… quina és la millor?, la més saludable? En parlem en una llarga sobretaula amb una infusió a les mans. “No som aquí per jutjar la gent. Nosaltres creiem en aquesta cuina, no mengem animals ni els volem manipular i és una opció legítima, però molt personal. Cadascú sap el que necessita el seu cos, i tots mirem de viure amb la millor solució que hem trobat”.

postres

Mmm, em sembla que he abusat massa del pa de sègol que va inclòs en el menú: un vici. Sort que preparen qualsevol dels plats de la carta o del menú per endur a casa.  M’espera un bon sopar.

I a més, els socis de l’Ets rebreu una tisana digestiva de marialluïsa, regalèssia i anís estrellat!

Bindu, restaurant vegetarià
Rambla Sant Ferran, 42
Igualada. Tel.: 93 777 60 71
www.elbindu.com

Laia Brossa
Laia Brossa

Periodista i filòloga

  @_lbrossa_