El restaurant COS, colors, olors i sabors, és l’aposta gastronòmica de les germanes Codina, la Maria i la Glòria, que fa cinc anys van decidir deixar la ciutat i refer la vida a terres vallesanes. La Maria és cuinera, fa més de vint anys que remena fogons i que se centra en la creació artística envoltada d’aliments i alquímia. Té un recorregut dilatat i mostra un camí d’aprenentatge i descoberta que és el que, segons ella, l’ha portat fins al COS. “Després de provar coses diferents, vaig sentir que volia fer una cosa meva i al meu gust, casolana i especial”, m’explica. És així com, amb la seva germana, van decidir obrir un restaurant a la Garriga, municipi natal del pare i pel qual tenen un amor especial. La Glòria venia de treballar durant quinze anys en el món de la publicitat i, cansada del tràfec i del ritme de la ciutat, va veure clar que era el moment d’acompanyar la seva germana a obrir un restaurant propi. “Ens va venir de gust i ho vam fer, en plena crisi i fent el que realment volíem fer”, comenta la Glòria amb un somriure d’orella a orella. Així és com, després de cinc anys, el COS és un restaurant de referència a la zona pel que fa a l’alimentació vegetariana, de proximitat i ecològica, sempre amb un caràcter màgic que li atorga el toc de la casa.
Tant la Maria com la Glòria defineixen la seva proposta com una cuina elaborada que, sense ser ni alta cuina ni carn a la brasa, ofereix un menjar equilibrat i divertit, uns plats que es posen bé i que al mateix temps sorprenen el paladar. Una amalgama que intueixo que neix de la professionalitat de la Maria als fogons, de la creativitat de la Glòria al capdavant del missatge i de la convicció de totes dues que el que les identifica és el camí de la cuina saludable. “Fem una cuina fresca, del dia… un pas més enllà del que pots menjar a casa”, argumenta la Maria. Amb aquestes paraules reivindica el seu segell únic en una cuina que porta la seva empremta i que, un cop es tasta, cal tastar sovint. M’expliquen que tenen una clientela molt fidel, que pot arribar a fer molts quilòmetres i que està encantada amb la coherència de la proposta gastronòmica del COS.
Quan arribo a un restaurant m’agrada escoltar les parets. És la primera capa visible del que amaga la cuina. Un espai que pot dir molt o pot no dir res. Al COS quedo meravellada per una paret de pissarra amb un missatge escrit amb guix que es transmet a la carta. Són aquelles frases que mostren el compromís des de l’arrel i la convicció sense embuts. “Mens sana in corpore sano”: més clar impossible. La segona capa és la carta. Cada vegada que n’obro una en un restaurant dec semblar una nena petita la nit de Reis, buscant el meu tresor, el que m’agrada gaudir i que sé que, un cop a la panxa, no em farà mal. Amb el primer cop d’ull ja veig que serà un plaer seure a la taula del COS. “Al COS sempre procurem tenir productes de la terra, de proximitat i artesans”, un encapçalament excel·lent per començar a ensalivar. Seguidament, quatre distintius que, en la mateixa línia, obren el camí cap a un àpat adaptat a cada tipologia de persona i de moment: apte per a celíacs, vegetarià, ecològic i vegà. Amb tota la informació a la vista i molt ben presentada.
“Volem que tothom tingui una opció, un vegetarià s’hi sentirà a gust i una persona que menjar carn també”
Continua la meva feina d’investigadora i m’encanta descobrir que la proposta que ens fa la Maria convida a compartir plats i a fer de l’àpat un espai d’intercanvi i gaudi. Al COS trobareu vegetals i llegums, arrossos i pastes, carpaccios, peixos, carns, tapes, plats, racions i postres. Una proposta que convida un ventall ampli de públic a menjar, des de qualsevol orientació alimentària fins a qualsevol estil de taula. “Volem que tothom tingui una opció, un vegetarià s’hi sentirà a gust i una persona que menjar carn també”. Amb aquesta afirmació la Maria mostra la seva carta com un espai inclusiu en què tothom hi té lloc.
Revisem la carta amb la Maria i li demano què és l’amanida de crudités. “És una amanida exclusivament de temporada que conté el que ens porten de l’hort gairebé cada dia”. La d’avui porta fonoll, nap i pastanaga, a banda d’enciam, algues i fruita seca. Un plat que, des de la senzillesa, mostra l’essència de la proposta gastronòmica. Al COS treballen directament amb els horts del Garbell i de l’Horta de Santa Eugènia, tots dos de la Garriga. “Tinc l’hort aquí mateix i estic encantada de poder oferir verdures fresques cada dia”, explica agraïda la Maria. Ingredients que es mostren tal com raja a la “verdura de temporada a la cassola”, amb tamari, gingebre i tempeh –plat totalment vinculat al que creix al camp–, així com “l’arròs integral amb verdures de temporada”. A la secció de carpaccios em crida l’atenció el de “carabassa amb ruca i pipes”; hauré de tornar un altre dia per tastar-lo. Avui la Maria m’ha preparat el d’ànec caramel·litzat amb festucs i formatge suïs, un plat excel·lent tractat amb molta delicadesa. A la carta, la carn de vedella i de xai són ecològiques i de proximitat. “M’agrada tenir el producte dels petits productors de la zona… que, a més, són d’una qualitat excel·lent”.
I si no sou de carta, i sou més tastaolletes de picar i compartir, us recomano la secció de tapes, plats i racions. Trobareu des de les típiques braves “hot” fins a plats molt més exclusius, com samoses vegetals al curri, que sorprenen perquè, tot i que per la textura sembli que les han fregit, són fetes al forn. El crec-crec s’aconsegueix amb el mateix oli de curri que porta el farcit; una meravella al paladar i sense passar per la fregidora. També us recomano els nius de crudités, un plat de verduretes amb una mica de farina de cigró cuites al punt just de temperatura. De fet, haureu de tornar-hi més d’un dia perquè la llista de tapes és llarga i les opcions són totes de molta qualitat. I finalment, si sou d’hamburguesa, al COS també us ofereixen els Packs-Burguer, l’hamburguesa de la casa, unes braves i una beguda: una proposta molt suggeridora per gaudir d’un bon entrepà fet amb ingredients ecològics.
Als més llaminers us recomano que reserveu lloc per a les postres. La majoria són casolanes, com els gelats, la Tatin de poma o les trufes. N’hi ha unes que sorprenen perquè són molt antioxidants: la crema de mangostà amb gelat de pinyó. I si sou vegans, tenim una molt bona notícia: tenen postres de la casa Lujuria Vegana, especialitzada en postres veganes d’una qualitat suprema. Al COS hi trobareu el bocí de xocolata i la suprem de gerds i festucs. Ja veieu que la dolçor està ben assegurada.
Una altra de les sorpreses és que més enllà de ser un espai per menjar, també s’impliquen en altres activitats. M’explica la Maria que regularment organitzen cursos de cuina que tenen molt èxit entre veïns i clients. També veig que són molt actives en fires d’alimentació, mostres gastronòmiques i, fins i tot, a col·laborar amb altres locals del poble. Actualment han muntat un tàndem amb una cafeteria que hi ha a l’altra banda del poble: l’Ambrosia, un local on tant es pot prendre un bon cafè com comprar una bona ampolla de vi, ja que també té botiga amb productes excel·lents. “La idea és que la gent que ve aquí sàpiga que hi ha altres llocs on també se sentiran com a casa”, diu la Glòria. Finalment, heu de saber que, per la propera fira de la botifarra de la Garriga, estan preparant una proposta vegetariana. Una innovació plena de salut!
Quan demano a les dues germanes com veuen el futur del restaurant, em regalen un somriure i comencen a explicar-me el seu proper projecte. “Volem ampliar i volem treballar molt i molt bé per a les persones celíaques”. Amb aquesta empenta argumenten que el seu recorregut les porta a fer una aposta per un obrador exclusiu per a celíacs amb la mateixa filosofia del restaurant: menjar molt bo al paladar i molt recomanat per al cos. De moment podeu gaudir a la Garriga d’un bon àpat saludable i ple de contingut. Us hi esperen amb els braços oberts!
Restaurant COS
C/ Bonaire, 9-11
08530 La Garriga
Telèfon: 671032215