El mes de desembre passat, el restaurant hindú Rangoli va estrenar una carta nova completament vegana!

El Rangoli, situat al barri de la Barceloneta, comparteix filosofia de cuina índia amb el seu germà gran, Bembi, situat a l’Eixample dreta de Barcelona.

Interior del restaurant hindú i vegà Rangoli

El xef Anand Singh Negi i el seu mestre-sala Sanjay Das Gupta ja fa uns deu anys que van apostar per oferir al públic un producte tradicional i de qualitat que transmetés amb autenticitat l’essència de la seva gastronomia. I tant va ser així que van convertir tots dos restaurants en espais de referència a la ciutat en aquest tipus de cuina.

Tal com dèiem, sona estrany llegir que un restaurant hindú té un menú basat en plats completament vegans, però no hem d’oblidar que el 70% dels aliments que consumeix tota la població de l’Índia és a base de vegetals. Per tant, si voleu descobrir una cultura amb una gastronomia de plats d’origen vegetal, ple de colors, una cuina saludable i sostenible, no ho dubteu i visiteu el Rangoli.

La carta ofereix un munt de propostes!

Plat vegà del restaurant Rangoli

Per començar, els entrants inclouen cinc plats i, a més, l’amanida i la sopa del dia. El més famós és el Punjabi Samosa, triangle cruixent de verdures, farcit de pèsols i patata. Un altre entrant també deliciós és l’Onion Bhaji (ceba fregida preparada amb una tècnica especial de l’Índia) i el Makai Palak Pakora (medallons d’espinacs, bledes i blat de moro).

Onze plats principals formen l’apartat següent de la carta vegana. Totes les salses, fruites seques i mescla d’espècies estan fetes amb ingredients frescos i locals, en la mesura del possible. La preparació que identifica més la cuina hindú són els curris, que significa “salsa picant”. Es fan combinant espècies en proporcions exactes –per exemple: coriandre, comí, pebre negre, pebre blanc, cúrcuma, bitxo, canyella, nou moscada, clau, cardamom…

Us recomano que tasteu el Baigan Bharta, un plat fet amb albergínies cuites al forn tenduri, amb ceba, tomàquet, coriandre fresc i espècies (té un lleuger regust fumat).

Alternativa vegana a la proteïna del restaurant Rangoli

Com a alternativa vegana a la proteïna, el Rangoli ofereix tant seitan com soja fets a casa! El seitan el marinen amb espècies suaus i el couen en un brou especial per donar-li més sabor abans de barrejar-lo amb les salses casolanes, elaborades especialment per a vegans. La soja la cuinen igual que el seitan, però sense marinar.

Per acompanyar qualsevol tipus de plat principal podem triar entre quatre tipus de salses diferents, com la Saag Curry (cremosa salsa d’espinacs amb espècies) o la Vegan Vindaloo (curri típic de Goa, el nom del qual deriva del plat portuguès “carn de Vinha d’Alhos”, carn marinada amb vi i alls. Es manté la recepta i hi afegeixen espècies i bitxo per aconseguir una salsa 100% vegana!).

Una altra secció brutal de la carta que no hem de passar per alt són els llegums, opció bàsica de proteïna vegetal per a vegans. El xef Anand prepara Tadka Dal: llenties grogues exquisides cuinades lentament, imprescindibles en qualsevol àpat. Tampoc podeu marxar sense tastar l’especialitat de la casa: el Rajma Masala, mongetes cuinades a foc lent.

El pa és un altre bàsic de la gastronomia hindú, ja que és present en qualsevol àpat. Hi podreu tastar des del més bàsic, anomenat Naan, passant pel Tandoori Roti (blat integral fet al tenduri), fins al Multi Cereal Roti (fet també al tenduri, però amb una farina de blat integral, sègol, civada, bulgur i llavors de lli). Pa fet al forn de casa amb ingredients de qualitat!

Pel que fa les postres, cal reservar-se un foradet, sobretot per tastar el Gajjar Ka Halwa: espectacular púding de pastanaga amb gust de cardamom acompanyat de gelat de canyella! Tot i que si esteu molt tips, segur que un gelat vegà de vainilla, canyella o maduixa serà un digestiu excel·lent!

Gajjar Ka Halwa del restaurant Rangoli

La carta vegana inclou tant informació d’ingredients que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies com informació sobre el grau de picant.

Per acabar, no podem passar per alt la decoració del local i la seva terrassa amb vistes al mar! Les peces de col·leccionisme procedents de l’Índia permeten entendre l’art popular de decoració clàssica índia, que precisament és el significat del nom del mateix restaurant: Rangoli.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en Nutrició Ortomolecular.

    @miresegarra