CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Varietat de risottos, pizza vegetal, kebab de la casa

Apte per a
Tothom

Preu
11,80 menú // 15-18 € aprox. carta

Contacte
Enric Granados, 41. Barcelona. Tlf.: 934 52 29 28


Volen trencar tòpics. L’un darrere de l’altre. Aturem-nos un moment en els conceptes cuina saludable i cuina ecològica o de proximitat. Enfront dels qui creuen que és avorrida, ells responen amb imaginació i innovació; enfront dels qui afirmen que és cara, ells responen amb un producte de qualitat i a un preu apte per a totes les butxaques; enfront dels qui la titllen de restrictiva o fins i tot de sectària, ells responen amb un local agradable, càlid, on tothom hi té cabuda i s’hi pot sentir còmode. I «ells» són les persones que des de fa vuit anys tiren endavant el restaurant Hàbaluc, a l’Eixample esquerre barceloní.

“El que volíem era unir, unir la gent vegetariana o amb més sensibilitat eco i la gent carnívora, que abans estava separada. Reconciliar aquests dos mons. Si hi havia famílies o parelles que podien estar dividides en aquest aspecte, poder-les ajuntar”, explica en Joan Balanzó, que va obrir l’Hàbaluc amb la ferma intenció d’oferir un tipus de cuina saludable però al mateix temps, “divertida, saborosa, bona. Res de menjar per a malalts”.

A l’Hàbaluc s’hi menja bé. I si hi vas, repeteixes. En Maykel, el cap de cuina, s’esforça per omplir la carta de plats de cuina mediterrània tradicional però amb alguns tocs ètnics. Per això hi podem trobar tant un wok thai amb llet de coco com una crema de moniato amb crostons fumats i cruixent de remolatxa. Al matí preparen esmorzars deliciosos amb postres artesanes i, al migdia, ofereixen un menú d’11,80 € en el qual sempre podreu trobar algun plat vegetarià, carn ecològica de Can Mabres i producte fresc i de proximitat. “No ho podem tenir tot ecològic, però tots els productes de base: arrossos, llegums, etc. ho són; i la resta l’obtenim tota d’establiments de confiança com ara Biospace”.

Pràcticament no utilitzen ni lactis ni fregits, i el públic ho agraeix. “No només ho valoren les persones amb intoleràncies; hi ha moltíssima gent que s’ha convertit en habitual que ens explica que el que mengen aquí se’ls posa molt bé, que no els fa mal la panxa, etc. I n’estem molt contents”. Tenen molt d’èxit les amanides, però amanides que sempre tenen un toc especial, diferent, com la de fulla variada, alvocat, taronja i nous; els risottos com el verd de carxofes naturals; i plats de peix com el bacallà amb escabetx de verdures. “Peixos com aquest o com la tonyina, que també surt molt bona, agraden molt, perquè mengen bé, són plats saborosos, però també lleugers”.

L’Hàbaluc té dos espais interiors, decorats amb tons vermells i una llum tènue que a les tardes combina perfectament amb un ambient de bona música, petites exposicions i projeccions. No us passarà per alt un petit expositor a l’entrada farcit d’empanades i postres artesanes que fan salivar. Per anar fent boca, us recomano el púding de pera i el flam de mató, però us animo a repetir per poder tastar la resta de petits plaers que elaboren cada dia.

De moment, jo em trasllado a la terrassa, ja plena de turistes que més aviat ja sopen, de famílies, i de solitaris com jo que aprofiten el bon temps per submergir-se en una bona lectura i allargar una mica més el dinar amb una sobretaula tranquil·la.

Laia Brossa
Laia Brossa

Periodista i filòloga

  @_lbrossa_