CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT


Producte estrella
Thali (plat combinat Hindú)

Apte per a
Vegans

Preu
8,50 € (Menú Cuina Non Stop)

Contacte
Adreça: Carrer de l’Hospital, 74, 08001 Barcelona
Telèfon:93 443 90 82
http://www.facebook.com/JuicyJonesBarcelona


El primer Juicy Jones va obrir al carrer Cardenal Casañas núm. 7 el 1997, i el restaurant on ens trobem avui, que porta el mateix nom, va obrir el 2006 i es va convertir en el primer restaurant vegà de Barcelona. Un emprenedor danès, resident a Barcelona des de fa més de quinze anys, amb fills i una vida més tranquil·la com a empresari, mira d’innovar a la cuina.

Fa unes setmanes us fèiem la ressenya d’un restaurant vegà de Sabadell (S’ha acabat el bròquil) al capdavant del qual hi havia l’Eloi, que defensava el veganisme com un acte de respecte als animals. No és aquest el motiu principal ni l’únic del creador de Juicy Jones. Per ell el veganisme és essencialment salut, i la manera de menjar que promociona a través de la carta és la d’utilitzar aliments poc transformats, és a dir, sense manufacturar.

Quan un projecte comença, la passió i la ideologia ho són tot. Amb el temps estandarditzes els processos i l’objectiu és transmetre aquesta passió i bon fer dia a dia. Aquest és un dels objectius del propietari del restaurant. I no perdre l’essència també ho és. Així doncs, estem asseguts a la taula d’un restaurant que promou la salut al plat a un preu molt assequible: un menú diari ininterromput de dotze hores a 8,50 €.

Per aconseguir aquest preu, totes les verdures i fruites les compra a Mercabarna en el que coneixem com a agricultura convencional. I a uns preus als quals els proveïdors locals d’origen ecològic estan a anys llum d’arribar.

Per al gerent del restaurant, els conceptes ecològic i Km 0 no són prioritaris, estem en un món global i el seu client valora la cuina vegana que ofereix, però sempre a preus molt competitius.

L’objectiu del Juicy Jones és fidelitzar el client en la cuina que elabora. Escoltant el mercat, la proa del restaurant s’està dirigint ara mateix cap al concepte Gastro Bar. És per això que està en procés de transformació, apostant per un punt més gastronòmic en la carta “i, potser, per què no, ser el primer restaurant vegà amb estrella Michelin”. Somriu amb la mateixa mirada d’emprenedor que deuria fer l’any 1996 quan es plantejava obrir el primer Juicy Jones i ho explicava als amics i a la parella.

Per portar a terme aquest canvi, la direcció del restaurant ha optat per contractar un xef d’alt nivell provinent de la cuina convencional (omnívora) per aplicar tècniques culinàries, presentacions, conceptes i ingredients d’avantguarda. En definitiva, aplicar més feina i creativitat a cada plat. En Fede Schatz, cuiner polifacètic amb experiència en direcció de restaurants, és una aposta de futur que, esperem, doni ràpidament al Juicy Jones fruits nous i una carta nova, pel nou client que està arribant.

Parlar i parlar de menjar fa entrar gana, i si tu, lector, estàs llegint aquesta ressenya just en el moment que jo la visc, paro d’escriure, i tu de llegir, i demanem.

Hummus de cigrons amb crudités a l’estil Juicy Jones i Thali del dia. Un plat combinat hindú amb sis tipus de curris, salses i condiments, tots més o menys picants i de sabors diferents, acompanyats d’arròs basmati i papadum. L’original forma de presentació de la safata metàl·lica a l’estil “presó”, ja és un clàssic. La tercera tapa ha estat una tempura de calçots amb romesco i amanida amb vinagreta de cítrics. La tempura, amb farina de cigrons, molt ben feta, i l’amanida refrescant, és una combinació ideal.

Com que ja heu fet salivera i estem una mica tips, refresquem la gola amb un kulfi de coco i pinya quallat amb agar-agar. No volem marxar, però, sense provar la crema catalana vegana, feta amb llet d’ametlles i cúrcuma, “unes de les postres estrella actuals del restaurant.

Ara mateix el fenomen del veganisme a Barcelona està en un moment àlgid, fins i tot estem d’acord que supera com a corrent el vegetarianisme clàssic. Projectes de “segona generació” com Lujuria Vegana en són un exemple.

En ple debat sobre el món ecològic, producte de proximitat, salut i alimentació, podem dir que el Juicy Jones, com a representant vegà més influent del nostre país, és un projecte 100% globalitzat. Una idea nascuda a Holanda de la mà d’un danès, que utilitza bàsicament aliments de l’horta mediterrània que compra a Mercabarna a grans distribuïdors francesos, transformats en creacions per un xef argentí i degustats majoritàriament per un públic americà i europeu.

Catalunya ha estat i serà terra de pas i, per tant, d’oportunitats. Tots formem part d’aquest “xup-xup” de nous projectes gastronòmics: uns d’àmbit “local” i d’altres més “globals”.

 

Pep Soler
Pep Soler

Assessor gastronòmic i director de l’Espai Boisà – Esdeveniments culinaris amb alimentació ecològica.