Vaig saber de la Taverna Cal Barber quan un bon amic de Girona em va assegurar que era un d’aquells llocs on a mi m’agrada anar, acollidor, amb aliments saludables, amb consciència pel producte i amb el somriure com a bandera. Hi arribo caminant i des de fora ja oloro un tarannà que m’obre les portes de la curiositat. M’agraden les cadires de colors, les frases que hi llegeixo, els peixos a les parets i al sostre, els plats de ceràmica, les ampolles penjades i tots els detalls que donen forma a una proposta de restaurant que intueixo única.
M’esperen en Pere i la Mercè, i les seves filles, la Mariona i la Berta. Tots quatre es dediquen de valent a mantenir l’ànima viva d’una taverna que abans de ser taverna havia estat la barberia del poble. “Fins al 2005 en aquest mateix local tallàvem cabells i fèiem permanents”, comenta en Pere amb un somriure als llavis. M’explica que la crisi dels cinquanta el va fer replantejar la vida i mirar endavant amb una perspectiva nova. En Pere tallava cabells des de feia més de trenta anys i alguna cosa el cridava a tastar un ofici nou i a regenerar la il·lusió vital. “Com que sempre m’ha agradat cuinar i menjar, vaig pensar que una taverna seria una bona idea”. I així va ser com l’any 2005 la barberia es va convertir en un lloc on degustar producte català i artesà. “El primer que vam fer va ser hissar una estelada a la porta de casa, volíem que la gent sabés que des de la nostra cuina es defensa la terra”, explica la Mercè.
Continuo encuriosida per la decoració, que no deixa d’explicar-me coses. Hi ha unes espines de peix de les quals pengen ampolles de vi i de cervesa. “Tots els vins que tenim són de l’Empordà i tota la cervesa és artesana, confiem en els productors que tenim a la vora i ells confien en nosaltres”, explica en Pere. Al lavabo també pengen ampolles del sostre, algunes les conec i d’altres no, fet que em fa pensar que hi hauré de tornar unes quantes vegades més. Les frases de les cadires també em criden l’atenció, tant pel contingut com pel fet que hi siguin. “Quan veiem algun client animat li demanem que escrigui el que vulgui, és una manera que la gent es faci seu aquest lloc”, diu la Mercè.
Els demano que viatgem per la carta, que m’expliquin la seva proposta gastronòmica que ja intueixo que em deixarà bocabadada. En primer lloc parlem dels aliments. “Fem molta compra directa a productors de l’Empordà. Ja vam néixer així i és així com ho continuem fent”, argumenta en Pere amb una mirada que traspua la il·lusió per fer el que sent i per oferir el que el cor li mana. A la Taverna Cal Barber trobareu molts productes ecològics, locals, artesans i de temporada, és un restaurant on les persones són al centre i en què es valora el saber fer de la terra i del mar. A més, també tenen molta cura per la combinació dels aliments i pels mètodes de cocció. “La Berta, que ara és la que s’encarrega de la cuina, ha estat fent formació en cuina natural, i cada vegada anem introduint més conceptes saludables a la nostra carta”, explica la Mercè.
Si us hi acosteu al migdia trobareu una proposta de plat del dia que consisteix en una amanida o musclos de primer i un arròs o suquet de segon. A més, també us ofereixen una carta petita que s’amplia a la nit. La carta és un maridatge entre la terra i el mar, un homenatge a la cuina catalana i als productes amb nom i cognoms. M’agrada el respecte que mostren en tot moment per l’origen dels aliments i per les persones que els han fet possible. La Taverna Cal Barber respira per cada porus de la seva pell l’essència que defensa el moviment Slow Food de treballar amb aliments nets, bons i justos. Estic encantada d’estar en un restaurant que de manera natural transmet els valors de la pagesia en cada un dels plats que surten de la cuina.
Per començar us recomano el trio de blaus, que consisteix en un verat escabetxat i unes anxoves i sardines fregides. El peix sempre és fresc i els olis, tant els d’amanir com els de fregir, són extra verge de productors locals. L’amanida ecològica també és un dels seus plats estrella, ja que regna el que en cada temporada es propi. La major part dels vegetals són ecològics i sempre que poden els compren al mercat de Palamós, a l’Enric del Parc Agroecològic de l’Empordà. “Li comprem a ell des del principi, fa un producte molt bo, ecològic i amb molta estima, és una meravella”, diu la Berta. Els musclos, les patates Costa Brava o el calamar fregit, també són molt bones opcions per degustar sense pressa i amb bona companyia.
Si us hi acosteu al vespre, en primer lloc, tingueu en compte que no es fan reserves. La cuina està oberta de set a dotze, si hi arribeu i hi ha molta gent sempre podeu esperar al passeig gaudint d’un bon aperitiu i de la brisa del mar. La carta a la nit és molt més amplia. El concepte són tapes i platets ideals per compartir i per tastar una mica de tot. “Ens agrada que la gent descobreixi la nostra cuina i una manera de fer-ho és oferir plats per compartir… funciona molt bé”, explica la Mariona. Quan arribeu us atendran sense pressa per explicar-vos tot allò que necessiteu per fer la millor elecció del dia. La carta només la trobareu en català, i és així perquè les persones que no l’entenen poden rebre una explicació directa de la Mercè o de la Mariona. “Ho fan molt bé, s’asseuen amb els clients, els recomanen, riuen… el que calgui! Fan que la gent se senti com a casa”, diu el Pere, orgullós.
Al vespre us recomano el “farcit”, una verdura que en funció de la temporada canvia tant el recipient com el contingut. L’escalivada a l’estiu també és una molt bona opció, ja que és quan la verdura està en el seu moment òptim. La serveixen amb un bon oli de l’Empordà i amb pa de coca cuit amb forn de llenya, una delícia! Si sou de peix heu de tastar els llongos amb bolets, una meravella del fons del mar que mariden amb els regals gastronòmics dels boscos, un plat espectacular! I si us agrada la carn, us podeu decantar pel rodó de vedella ecològica de Girona. Finalment, pels que gaudiu amb les gambes, sempre us tindran a punt diferents plats cuinats amb gamba certificada de Palamós.
Per la seva banda, heu de saber que per als amants del formatge tenen preparat un recorregut de formatgeries artesanes catalanes escollides amb molta cura que de ben segur us sorprendrà. Des del Pallars Sobirà passant per la Cerdanya, el Berguedà i el Vallès, i finalment aterrant a l’Empordà. “Ens agrada poder oferir aquests productes fets amb tanta estima per la gent que es dedica a la terra”, diu en Pere. La formatgeria més propera és la de Mas Marcè amb la qual treballen des de fa molts anys i que us ofereix una taula variada dels seus formatges Marí, Set, Llanut i Empordità, autentiques joies per al paladar elaborats amb llet d’ovella ripollesa.
Tingueu en compte que heu de deixar lloc per la part més dolça: hi trobareu postres tradicionals de l’Empordà com el recuit de drap de Fonteta, els brunyols de l’Empordà o les peres borratxes. A més, a la Taverna Cal Barber també són excel·lents pastissers, trobareu un pastís de poma i un de formatge, a més del “flam boníssim”, un flam fet amb sucre panela, ous ecològics i llet d’ovella, no us oblideu de tastar-lo! “Ja fa temps que no treballem amb sucres refinats, fem servir el de canya i el panela”, explica la Berta. I si sou de cacau, no us en podreu estar dels capritxets de xocolata, una combinació irresistible plena d’aroma i desig.
Aquesta és la història d’una família que obre les portes de l’ànima marinera per oferir una gastronomia d’arrel plena de sentiment i capaç de transmetre l’emoció de la terra i del mar. Marxo conscient d’haver descobert un espai en què em sento com a casa i al qual vull tornar per deixar-me cuidar, per gaudir mentre assaboreixo i per agrair de nou al Pere, la Mercè, la Mariona i la Berta que facin possible el compromís quotidià de la defensa de la terra al plat.
Taverna Cal Barber
Passeig Josep Mundet, 58
17252 – Calonge (Girona)
Telèfon: 972 65 14 46
taverna@tavernacalbarber.cat
http://www.tavernacalbarber.cat/