Anar a un restaurant vegà o amb oferta saludable no és tan fàcil com sembla. A tot el món hi ha restaurants vegans que sovint ofereixen menjar que genera més pesadesa i malestar digestiu que un restaurant convencional. Sí, sí. Tal com ho sentiu. Les salses veganes, sovint molt denses, fetes a partir de fruits secs com els anacards, són excel·lents si es mengen en quantitats petites i acompanyades de plats molt crus, frugals o lleugers com una amanida. Però, com dic, en restaurants vegans molts cops aquestes sales inunden els plats de proteïna vegetal, que sovint fregeixen i va seguida d’unes postres que són bombes de rellotgeria. Afortunadament no tots són així i el coneixement saludable dels cuiners és cada dia més elevat, i això es trasllada a les propostes de molts restaurants que són una delícia de descobrir.

El restaurant Lando, liderat a la cuina per la xef Helena Carbó, que té una dilatada carrera en el món de la gastronomia i la salut, és un exemple de restaurant amb coccions lleugeres, sense fregidores ni microones, que prioritza la qualitat del producte per sobre de tot i que té propostes veganes i sanes a la vegada. Aquí, les salses estan elaborades a partir del miso o el bolet xiitake, i l’essència de la majoria dels plats són les verdures i la cocció.

A principi d’estiu hi vaig tastar les mandonguilles fetes d’albergínia amb salsa de xiitake. Per mi és dels millors plats del restaurant. L’albergínia dóna cremositat a les mandonguilles, a banda dels flocs de civada. La recepta no té grans aliments, però hi ha tocs majúsculs, marca de la casa, marca de l’Helena Carbó, una veterana dels fogons que, al darrere d’una bata blanca i sota el nom de Machete Queen a Instagram, juga a la cuina i fa divertir als comensals amb les seves llavors, espècies i un producte ecològic, de proximitat, de temporada i exquisit. Dels plats vegans us recomanem també el ragut de soja negra amb porros, romesco i xiitake, el paté de xiitake, l’amanida de carxofa, l’amanida de crus i cuits o la de verdures d’arrel amb tocs cítrics. L’Helena té molta traça a l’hora de combinar el cuit i el cruixent i els seus plats són plens de llum i colors de les verdures de Can Tugas, una família de pagesos que cultiven fruita i verdura ecològica a Sant Climent de Llobregat des de fa una pila d’anys.

Per als flexiterians, el plat estrella és el pulled pork de 48 hores amb guarnició de nyoquis i també l’amanida russa, que incorpora salmó. Imprescindible tastar la mousse de cacau cru i alvocat amb minestrone de maduixa o el pastís Tatin amb base de farina de fajol.

El Lando no es posa cap etiqueta i el trobareu entre els nous restaurants que són tendència a la ciutat en un passatge sense sortida del carrer Parlament, on també hi ha el Federal o el Calders. El local era un antic garatge que s’ha reformat i té un aire industrial i alhora acollidor. La vetllada esdevé rodona; i també hi fa tota la decoració i que, al lavabo, l’Eugenio t’expliqui acudits.

Que per molts anys de restauració i càterings, Machete Queen!

 

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll