CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT


Plat estrella
Xai de Cal Pauet confitat amb llet d’ovella i aromàtiques

Apte per
Ovolacteovegetarians i vegans

Preu mig carta
35 euros.

Contacte
c/Presó, 2
Ullastret
Telf: 972-757-773


La Lola Puig és una activista molt coneguda a les comarques gironines i és hiperactiva: està vinculada a Món Empordà (Associació que promou l’agricultura ecològica), els restaurants Km0 de la comarca, menjadors escolars ecològics, etc.

El Fort és, però, el seu centre neuràlgic on desenvolupa el moviment slow food en el qual s’hi va adherir ara fa 10 anys. El principal objectiu del moviment és acabar amb la poca qualitat d’alguns productes alimentaris i del menjar ràpid mitjançant l’educació del gust. Per aconseguir-ho, es fomenta la cuina local i la producció tradicional d’espècies vegetals i animals en perill d’extinció. També, s’intenta fomentar un nou model d’agricultura, menys agressiu, lluny dels cultius intensius. A més, aquest moviment defensa la biodiversitat agroalimentària i respecta els productes de temporada.

“Els clients, però, vénen pel lloc – el restaurant està situat a la muralla d’Ullastret i té una terrassa magnífica- pel tracte i per últim pel menjar. Encara hi ha poca gent que tingui consciència de la importància del menjar tot i que la gent en surt dient que s’hi menja molt bé”.

Fins ara aquest és el restaurant que he visitat que cuina amb més productes ecològics, un 85% dels productes ho són. La Lola defensa que es pot fer, és rendible i un acte de responsabilitat: “hem de donar aliments sense químics i sense transgènics i només amb això ja ens estem estalviant molts diners, diners que gastaríem si haguéssim de demanar ajuda per treure aquells químics dels aliments que, a més, ens emmalalteixen. Si tot això no ho vull per a mi ni per la meva família, tampoc ho vull pels meus clients”. D’altra banda estalvíarem diners si seguim els ritmes de la natura i cuinem allò que ens ofereix en cada moment. Els pèsols al Fort arriben a finals d’abril i duren dues setmanes depenent de les condicions climàtiques. Fins i tot dels peixos tenen temporada, exclama! Com podem pensar que ens surt més econòmic el xai de Nova Zelanda o els talls de vedella amb noms sofisticats d’Amèrica que el xai ecològic de Cal Pauet? Tot això fa molts quilòmetres i passa per moltes mans. Per tant és molt i molt car i si no ho paguem al súper ho paguem amb taxes, impostos, que ens repercuteixen cada vegada que fem alguna transacció econòmica. I conclou: Els aliments ecològics no són cars si els comprem de temporada, al costat de casa i al productor directe. Els productors ecològics són molt conscients del comerç just.

Al Fort hi trobareu plats del territori com l’arròs negre a la brasa, suquet de peixos de roca, amanides amb verdures directes de l’hort amb flors i germinats, cabrit al forn, recuit de cabra quallat amb herba i col i molts plats que van canviant en funció de l’hort i la natura. No és un restaurant vegetarià però hi ha moltes opcions per a ovolacteovegetarians o vegans. Els esmorzars o berenars ecològics a la terrassa del Fort són una altra experiència que té molt d’èxit sobretot pel pa que fan ells mateixos amb farina ecològica i llevat mare. Podeu optar per “l’esmorzar de pagès” o l’”esmorzar biològic” i us serviran muesli, fruits secs, mel, llavors i fruita en abundància. De fet, hi ha menús per a tot: especial per a nuvis, per a ciclistes i un menú degustació de 35 euros que inclou  2 aperitius, un primer, un arròs, un peix o una carn i dos postres!

I si voleu viure una experiència ben completa allotjeu-vos a l’hotel i pregunteu per les sessions de shiatsu que et practiquen individualment a l’habitació o apartament que has llogat.

 

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll