Els treballadors del 22@ coneixen perfectament el Sopa. Davant per davant del Barcelona Activa, el Sopa ocupa un xamfrà de Roc Boronat que s’ha convertit en el lloc daurat del Poblenou més empresarial i universitari. En aquells carrers antigament desangelats en què abans hi havia runes i grues, ja fa quatre anys que el Sopa s’ha anat fent un lloc i avui serveix diàriament desenes d’esmorzars i dinars vegetarians per a comensals també omnívors que volen reduir la proteïna animal i menjar sa fora de casa. Al Sopa hi troben totes les respostes.

El model del Sopa, per a mi encertat i genuí, és oferir un menú resolt de sopa o amanida, un bol de cereal i un plat calent. La proposta es replica cada dia a tots els Sopa del món. Sí, sí, del món. El Sopa va néixer a Madrid, després se’n van fer dos a Bali –ja que un dels socis viu a cavall entre Espanya i Indonèsia– i recentment han obert a Bangkok i al carrer Provença de Barcelona, on tenen un local immens, decorat amb la millor influència nord-europea, pràctic, resolutiu, bo i sa.  

Quin menjar ofereix el Sopa?

Les sopes del Sopa són fredes o calentes i cada dia en cuinen ben bé quatre. A l’hivern opten per cremes de carbassa amb llet de coco o moniato amb coco i coriandre. A la primavera i estiu sempre hi ha una sopa depurativa amb pastanaga, api, algues i julivert. La sopa miso repeteix sovint i la sopa dahl amb llenties vermelles i curri també, perquè agrada molt. M’ho explica l’Eli Flos, portaveu dels Sopa, que veu cada dia desenes de clients joves, universitaris de la Pompeu Fabra que són clients recurrents. “Veig com el món pot anar cap a aquí de veritat. Veig que és una opció de futur, real, perquè vénen els alumnes buscant plats vegetarians i vegans, sense marranades; veig com gaudeixen d’un bol d’arròs integral o d’una sopa o amanida plena de nutrients i em fa feliç; el veganisme m’inspira optimisme ara mateix.

El restaurant no és 100% ecològic ni 100% vegà, però hi ha molts productes eco i sempre hi ha propostes veganes a la carta. Les amanides sempre són treballades i elaborades amb ingredients clau. Hi ha la japonesa amb algues, germinats i alvocat, o la de carbassa, que incorpora remolatxa crua i avellanes. Un restaurant 100% Etselquemenges, vaja.

Com que els socis viuen entre Indonèsia i Espanya, a tots els Sopa hi ha influències asiàtiques. Per això, podeu trobar wel gado gado, un plat indonesi d’arròs basmati i verdures fetes al dentes, tofu i salsa de cacauet, o un pad thai, que ara està tan de moda. Però, a més, el Sopa té la voluntat d’oferir també alguns plats de la nostra gastronomia tradicional, com el trinxat de la Cerdanya, quan és hivern, o el tombet mallorquí.

Els plats de moda

Les postres són, totes, un dels èxits del Sopa. Els clàssics com el pastís de formatge o de llimona surten de dos en dos; el pastís vegà de carbassa, cacau i cacauet –en dóno fe– és un deu; i les postres estrella actualment són el púding de chía (la base s’elabora amb fruits vermells o poma o amb te matcha). I un altre èxit recent és el Curcuma Latte. Entre els salats, les hamburgueses vegetals sempre enamoren, i ara triomfa la truita vegana elaborada amb farina de cigró.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll