L’escena l’hem dibuixat tots alguna vegada al cap, però només uns quants, pocs, s’hi atreveixen. La Lídia i en Marc són una parella a la trentena que, fins fa cinc anys, vivien a Gràcia. Eren dissenyadors gràfics i s’estrenaven com a pares a les places de Gràcia, on tants pares joves intercanvien consells i primers auxilis amb la motxilla i el nadó a coll. Era l’època que començava la crisi i els encàrrecs de disseny començaven a afluixar. Un molt bon amic d’en Marc, en Lluís, pujava cada cap de setmana a Montellà, a la Cerdanya, a prop de Martinet i Bellver, i ells dos també estaven enamorats d’aquell paisatge a tocar de l’Alt Urgell i molt més verge i menys explotat que la zona d’Alp. Aquell indret bucòlic els va fer començar a imaginar-se en aquella altra vida que tots hem somiat alguna vegada. “T’imagines que ho deixéssim tot, marxéssim de Barcelona i muntéssim una casa rural?”, “T’imagines els nens corrent per allà?”, “T’imagines fent-la amb els criteris ecològics que defensem i tu als fogons aplicant receptes del curs que vaig fer de cuina vegetariana?”, “Creus que ens adaptaríem amb tant poca gent i serveis al voltant?”, “I faríem mermelada, formatges i tindríem hortet?”, “Va frena frena… Apaga el llum.” grup01 La balança finalment es va decantar i, tal com diuen, quan les coses han de fluir, flueixen. Mentre buscaven casa rural per llogar, l’oncle d’en Lluís, un arquitecte de Montellà propietari d’una masia preciosa catalogada del 1831, va proposar al nebot que se’n fes càrrec, ja que no té fills i volia buscar una casa més petita i pràctica. Així que en Lluís, en Marc i la Lídia ja tenien casa i projecte per parir Cal Calsot, nom original de la casa, que ja des de principi de segle funciona amb una explotació ramadera ecològica que avui dirigeix en Josep. Ell mateixos tenen obrador és a dir controlen el creixement, manipulació, i distribució directament del productor al consumidor, evitant intermediaris i podent oferir una vedella exel·lent a un preu excepcional. Els trobareu com a Ecopyrene.

“Aquí no veuràs ni la meitat de les vaques que tenim. Durant la temporada d’estiu són a dalt de les muntanyes dia i nit i allà fan vida, s’alimenten i pareixen. No ens entrava al cap que l’explotació, encara que canviés de mans, no fos ecològica”. M’ho explica en Lluís amb entusiasme i un coneixement profund de la zona i del poble, on –ell també és arquitecte– acaba de construir un grup d’habitatges de fusta moderns i alhora integrats i respectuosos amb l’entorn, amb l’objectiu d’aconseguir llogaters a llarg termini per fer que Montellà no només sigui un poble de pas per als enamorats de la Cerdanya dels caps de setmana, sinó que s’hi faci parada i fonda i s’hi estableixi una nova generació, com ells, que han tornat la il·lusió, l’emprenedoria i el moviment al poble.

I és que obrir una casa rural implica cercar productors, pagesos i ramaders de la zona per oferir als hostes aliments ecològics, de temporada i de proximitat. A la Cerdanya és encara molt difícil trobar productors eco si ho comparem amb la Garrotxa però bé, cada cop n’hi ha més: la fruita i la verdura és d’un jove que ven al Mercat de la Seu d’Urgell els dimarts i els dissabtes (Eco la Devesa), el pa és del Forn d’en Jordi de Martinet que els proveeix pa de sègol, gallec, de ceba i d’espelta i el pollastre ecològic és de La Torre de l’Erbull, del Pallars Jussà. grup04 Ara bé, entre l’explotació ramadera (només cal que vegeu l’entrecot que vam tastar), el jardí i l’hort, a la cuina de Cal Calsot s’autoabasteixen molt. En Lluís té un gran coneixement de plantes culinàries i remeieres autòctones i que recullen sovint quan surten d’excursió i després planten al jardí: estragó, artemisa, timó, lavanda, borraines, nyàmeres, fonoll, codony, hisop o sàlvia, que ens serveixen fregida amb sal grossa i és un esclat de sabor i aroma espectacular; o els bunyols de saüc que ens porten per postres. “A totes les cases del Pirineu hi havia una planta de saüc. Les branques florides es collien i es posaven als dintells de portes i finestres, sobretot per Sant Joan per portar bona sort; les mestresses em feien xarop i melmelada”. Aquests dies, a Cal Calsot hi trobem saüc però d’aquí a quinze dies ja no n’hi haurà. Aquesta és la gràcia d’oferir el que proporciona la terra a cada moment. També la terra de l’hort, que examinen des de l’any passat per saber què vol un terreny d’alta muntanya i a quines èpoques de l’any.grup02
En Marc és el capità als fogons, i la Lídia, a la sala. Ell havia fet cursos de cuina i hi té la mà trencada. “El pa de pita el fem nosaltres, també sense gluten si ens el demanen, la rebosteria sempre és casolana, i algunes melmelades i tots els plats que cada dia canvien i que generen fans, com en el cas del risotto amb verdures. Les farines ecològiques i els cereals són d’Asana i fan plats senzills però molt sans i gustosos com un arròs integral amb all. Oh! Els lectors habituals ja sabeu que un plat així, ben cuinat, pels de l’ETS, és excel·lent. A banda dels amaniments. No hi ha res més gratificant per algú com jo que et serveixin sal de sèsam o llevat de cervesa per condimentar els plats. Fan esmorzars, sopars i preparen pícnics ecològics també. Tots els vins són ecològics i catalans i tenen cervesa artesana del Pedraforca, l’Almogàver i des de fa poc cervesa artesana de Montellà mateix, l’Orella d’ós. Els gelats, també elaborats a la Cerdanya amb llet fresca de les vaques felices d’aquí, són de Pyreneum, que fa poc han obert una gelateria a la Plaça de la Vila de Gràcia. Així que, des de Barcelona, podem menjar gelats artesans de la Cerdanya passant per l’antic Rius i Taulet. De fet, fins i tot els ganivets són pallaresos!

“Cada element de la casa és orgànic i ha estat elaborat a Catalunya”

Es mereixen una menció especial les mantes, cobrellits i tovalloles de l’empresa terrassenca Teixidors. Tocareu una llana ecològica, seda, un caixmir i un lli únics que, a més, formen part d’una cooperativa que neix l’any 83 amb la vocació social d’integrar socialment i ajudar a la independència econòmica de persones amb dificultats d’aprenentatge. Tothom que va a la casa se n’enamora. Tant és així que en tenen per vendre als clients. I això no és tot. Tots els futons de les cinc habitacions són de Futton Dream, una empresa d’Abrera que fabrica, també des dels anys vuitanta, de manera artesanal i amb els millors materials naturals.grup04b La infusió que tanca el dinar és una til·la amb melissa, menta i estèvia: el punt final rodó d’una estada de desconnexió en tota regla. Seieu al banc de fusta esqueixat de l’entrada i observeu el forat del garatge. En Marc el va construir després de comprovar que, de manera espontània, les orenetes hi anaven a fer el niu. Quan arriba la temporada, de cop, arriben en grans grups sobrevolant el cel. Ens esperem fins que en veiem entrar una. “A dins hi ha les cries; les mares les ensenyen a volar i un cop n’han après, marxen” De fet, dos dies abans de pujar, la Lídia em recordava per correu: “Porteu espardenyes!”  Sí. I si no ells us en deixen.

La casa, de fusta i parquet, es conserva neta i nova. S’hi nota la mà d’en Lluís arquitecte i d’en Marc i la Lídia dissenyadors. Tot està mesurat; cada objecte està perfectament estudiat i incorporat a l’espai, cosa que fa que respiri i que inundi alhora. La voluntat ecològica i sostenible de Cal Calsot passa per tots aquestes elements a banda de l’energia que els arriba de les plaques solars fotovoltaiques per escalfar l’aigua, formen part de Som energia, utilitzen detergents i productes de neteja ecològics, reutiliten l’oli i en fan sabó, fan compost de les restes organiques, prioritzen productes d’embalatge mínim i recullen l’aigua de la pluja per al rec del jardí. I si arribes a la casa a peu, en bici, cavall o transport públic et fan un descompte.  L’entorn és una Cerdanya plena de vellesa i excursions per fer tot i que la més coneguda, recomanable i còmoda és sens dubte Prats de Cadí, considerat un dels indrets més bonics del Pirineu catala i que permet veure la immensitat del Cadí als peus del senderista i en una excursió de dues hores anar i tornar. grup03
Us he parlat molt d’en Marc i la Lídia perquè em surt fer-ho de manera natural, tal com han fet molts dels clients que han deixat els seus comentaris a Tripadvisor. Quan algú cala, cala. I punt.

Cal Calsot
Tossal 2, Montellà
973 51 53 69
Facebook Cal Calsot

Des d’avui els socis d’etselquemenges teniu un 5% de descompte en l’allotjament i l’esmorzar

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll