Setembre1

Una tarda, passejant per Molins de Rei, una amiga em va dir: “Aquest lloc t’encantaria”. Me’l vaig mirar i em vaig fixar en la decoració de fora: flors en bótes d’aigua i en fustes, i una decoració única a cada racó. Vaig dubtar uns segons si era un restaurant, cafeteria o un lloc per passar la tarda. Va ser la llum tènue de dins i els colors càlids i agradables els que em van convidar a entrar, només per tafanejar. Vaig veure una paret amb un missatge que em va fer reflexionar i em vaig adonar que tenien una carta penjada a la paret. La vaig agafar i vaig començar a llegir. Em vaig enamorar de tot i vaig saber que hauria de tornar.

Em porten una tassa de te estampada amb flors i a l’Helena una altra amb un estampat diferent, i se m’acut dir: “Que boniques totes dues!”. Sense dubtar-ho, la Meri m’explica que “aquesta és la idea, que res sigui igual. Com si et fessis un te a casa amb la teva tassa de cada dia.”

IMG_0955

Setembre va sorgir de la Meri i l’Helena, unes germanes valentes per començar l’aventura en el món de la restauració. Van fusionar l’art de la decoració i la mà a la cuina de la Meri amb les idees i el coneixement sobre una alimentació saludable ecològica de l’Helena. Tenien clar que elles soles no podien, per això van voler comptar amb la Cristina, amb la seva simpatia i amabilitat de cara als clients o, com elles els anomenen, “amics”. “Les tres germanes som molt diferents, i cadascuna aporta alguna cosa. Ens complementem, de les tres en fem una, una superwoman”, diu la Cristina.

Setembre es va inaugurar el 13 de juny del 2014, fruit del somni de la Meri, que ja tenia la idea de muntar una cafeteria en què la gent se sentís com a casa, enfocada a tots els públics, per fer un cafè amb llet o asseure’s a menjar.

IMG_0949

Serveixen menjar per a tots els paladars. “Vam decidir obrir el ventall a totes les possibilitats i cuinem tant menjar vegà com plats amb carn d’agricultura ecològica, embotits ecològics i peix, la majoria salvatge”, diu la Meri, mostrant les seves ganes de cuinar per satisfer els paladars de tots els seus amics siguin vegetarians, vegans, flexitarians o omnívors, com també al·lèrgics, intolerants o sensibles al gluten. Tenen clar que “sa no vol dir ni ser vegetarià, ni vegà ni omnívor”, sinó que la clau és fer servir aliments de qualitat, de proximitat i ecològics, i fer combinacions plenes de color.

IMG_0940

La majoria dels aliments són ecològics, es podria dir que un 90%, i de proximitat. La gran varietat d’hortalisses i vegetals provenen de productors que elles mateixes coneixen, ja sigui el productor del poble del costat que saben que no fa servir químics, o de proveïdors amb certificació ecològica, a més d’algunes hortalisses que a l’estiu treuen del seu hort. Les carns provenen de vaques i pollastres feliços, de Girona, concretament de Camprodon.

Una de les seves especialitats són les creps, fetes amb farines que no siguin de blat convencional, com de kamut, de cigrons i d’arròs (opcions sense gluten). En fan amb llet ecològica o amb beguda de soja o de civada. A més, fan servir ous ecològics, però també ofereixen opció vegana. Allunyant-se de relacionar crep amb dolç, fan combinacions innovadores i d’allò més delicioses que agradaran a tothom.

IMG_0923

Hi ha una carta fixa que indica les opcions vegetarianes i veganes, i tots els al·lergògens que puguin haver-hi que canvia cada estació per adaptar-se a la temporada (tardor-hivern i primavera-estiu). “Sempre tenim els mateixos plats per oferir, encara amb la idea que la Meri cuina per a la família. I de tant en tant, si el pagès ens porta xampinyons, la Meri s’inspirarà i en farà un plat”, explica la Cristina amb admiració. Tot el que hi ha ho fan elles, en especial els dolços, que s’allunyen de la brioixeria industrial, amb farines i ingredients de qualitat.

“El dia a dia és el que ens ha fet consistents. Llevar-nos i sentir-nos inspirades, amb ganes de venir i donar el millor de nosaltres mateixes”, diu la Meri. “Hem arribat a un punt que hem fet quatre estils diferents al llarg del dia. Al matí hi ha les típiques mares, parelles, noies joves que vénen i esmorzen. Al migdia és la parada ràpida-sana de la feina. Després, a la tarda, és un ambient de mares i nens que vénen a berenar. I després, a partir de les vuit, tenim una nit bohèmia; canvia molt l’ambient: hi ha els qui volen sopar lleuger de tapes amb el mateix menjar que hi havia per dinar, com els qui volen un gintònic, es relaxen, parlen, demanen música. Sempre en un ambient sa.”

Setembre2

El local és molt agradable, i les frases que conviden la gent a ser conscients van canviant.

L’ingredient principal de Setembre és que tot està fet amb molt d’afecte, i es nota. Van aconseguir el seu objectiu; me’n vaig de Setembre bé, còmoda, com si m’hagués pres un te a casa, i amb ganes de tornar.

Localització: Carrer Carril, 45, 08750 Molins de Rei, Barcelona

Horaris: Dilluns a dissabte de 8 a 23h

  • Esmorzar: de 8 a 11-12 h
  • Dinar: 12 a 16 h
  • Berenar: 16 a 19 h
  • Sopar: 20 a 23 h

Descompte socis Etselquemenges 5% en tota la carta de dilluns a dissabte

Mireia Galtés IIMireia Galtés

Graduada en publicitat i relacions públiques, estudiant de Dietética a l’Institut Roger de Llúria i blogger a Lemon’s Secrets