CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella

pica-pica Vegetalia i les postres

Apte per a
vegetarians, celíacs i vegans

Preu
Preu: Menú: 9,90 €. Preu mitjà carta: 20 €

Contacte
c/ Escudellers, 54. Barcelona. Tel.: 933 173 331. Horari: 13-23 h


L’espai que ocupa el restaurant Vegetalia al carrer Escudellers és molt amable i respira calidesa. Després de les impressions inicials, estic a l’expectativa del menjar; demanem taula. Són un quart de quatre de la tarda i la majoria de clients estan acabant de dinar, molts són a les postres, que, ara que aprofito per fixar-m’hi, fan molt bona cara. Demanem el menú: som dijous i a la carta no hi falta la paella vegetal. A casa n’hem fet moltes i en sóc un gran aficionat; així doncs, la demano i, juntament amb una amanida de soja verda, una crema de bròquil i coliflor i un wok de vegetals amb tofu en tempura, ja tenim en marxa la nostra comanda.

De seguida ens rep en Yotam Kantor, xef i un dels responsables del restaurant, que em comenta que el desembre passat van reobrir el local amb una clara vocació de millora del servei: van ampliar la cuina per poder tenir un obrador que els permetés potenciar la creativitat dels plats vegetarians que fan ell i en Pablo Brunengo, l’altre xef i coresponable de Vegetalia. L’objectiu és a arribar a tot el públic proposant plats i receptes que agradin a vegetarians i sorprenguin els que no ho són. A Vegetalia també tenen plats especials per a celíacs i vegans (a la carta d’estiu –que comencen ben aviat– amplien l’oferta en cuina raw). Els entrants arriben i en destaca un que entra directament per la vista: l’amanida de soja verda presentada en una brunesa de cinc colors –soja verda, blat de moro, carbassó, pastanaga i pebrot vermell– amb salsa de iogurt i una mica de verd, que, ben emplatat, acaba de donar energia visual al plat.Els segons no tarden, cosa que s’agraeix en un menú de migdia. Ja tinc l’esperada paella del dijous davant meu i, com que costa tant trobar-ne una de bona un dijous, les expectatives, així d’entrada, són contingudes.

La textura, lleugerament consistent, recorda un risotto, i hi destaquen grans trossos de vegetals. Després, en Pablo m’explica que, en aquest plat de la carta, les porcions grans de verdures volen emular la sípia, els musclos, etc., d’una paella convencional; un bon recurs. L’única cosa que no em convenç és la falta de sabor de fons d’un “clàssic” sofregit, ja que, en lloc d’això, s’utilitza una base en què predomina el tomàquet. Arriben les postres i ara sí que ens traiem el barret. Es nota que en Pablo ha treballat en pastisseries, ja que el pastís de plàtan amb nous i xocolata i el de llimona amb merenga són excel·lents. Això em fa pensar a tornar-hi un altre dia a berenar, ja que tenen una fórmula molt interessant a les tardes de pastís artesà i infusió per 3,50 €. La visita al Vegetalia culmina amb unes fotos del local, en què destaquen les escultures i objectes fets amb sal de l’Himàlaia (el mural de sal a la paret és tota una curiositat). La sal de l’Himàlaia és la més completa i, juntament amb l’aigua pura de deu, conté tots els elements naturals que componen el cos humà, cosa que li atorga múltiples propietats, com regular el contingut d’aigua del cos, l’acidesa de les cèl·lules, etc. Segurament l’efecte ionitzador d’aquesta sal –i que Vegetalia importa del Nepal– és el que crea aquest bon ambient que ens ha acompanyat durant l’àpat.

Durant la sobretaula, aprofitem per intercanviar opinions amb els xefs i també amb l’Eloi Sala, responsable de màrqueting de Vegetalia, amb qui la fem petar sobre la trajectòria dels deu anys del restaurant i especialment sobre el canvi d’ubicació des del carrer Jovellanos ara fa tres mesos (actual Teresa Carles, del qual, per cert, Vegetalia n’és soci i accionista).

Aquesta tornada al local de sempre amb una cuina ampliada i renovada ha fet que, des del desembre, el restaurant Vegetalia tingui una dimensió nova. La conversa es torna molt interessant quan parlem de la procedència dels aliments que s’utilitzen a l’establiment. Vegetalia, a Castellcir, és el proveïdor ecològic del restaurant: verdures de temporada, iogurts, sucs, envasats, etc. La resta d’aliments –els que no subministra Vegetalia– no són de procedència ecològica. Això porta a un debat que culmina allà on convergeix la filosofia del restaurant i el sentit comú: per oferir un preu competitiu al públic al qual s’adrecen, no poden plantejar-se una alimentació 100% ecològica. El que sí que assegurem els que hi hem menjat és que l’alimentació convencional que utilitzen és de màxima qualitat, i aquest és un esforç que tots agraïm i valorem de qui ens dóna menjar.

No descobrirem, doncs, la sopa d’all si us diem que la base d’un bon àpat són la qualitat dels ingredients i que hi hagi persones amb entusiasme i sinceritat a la cuina; però per als qui ho sabeu i no ho trobeu, el restaurant Vegetalia ho té. A partir de la primavera, quan l’hort de Vegetalia comenci a produir fort, segur que una explosió de vida als plats de temporada serà la nota predominant del restaurant. Serà un moment excel·lent per tornar-hi!

Sortim del restaurant amb energia i ganes de passejar una estoneta pel Gòtic; ja es respira primavera…

 

 

Pep Soler
Pep Soler

Assessor gastronòmic i director de l’Espai Boisà – Esdeveniments culinaris amb alimentació ecològica.