CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Botifarres amb peres cuinades amb un vi d’herbes casolà

Apte per a
Celíacs, vegetarians i vegans

Preu
45 €/adult (dormir i esmorzar)

Adreça
Parc Natural del Montseny
17401 Arbúcies – Girona

Contacte
www.elbuxaus.net


l camí que ens porta fins a El Buxaus, després d’haver deixat Arbúcies, són vint minuts d’un recorregut que predisposa a desconnectar. Aquest “aïllament” ja és un bon punt de partida per gaudir del Montseny més verd, més solitari, més autèntic. Al 2007, la Noemí i en Jaume, amb poc més de trenta anys, van decidir llogar aquesta masia del segle XVIII. “Vam fer el cop de cap i la vam llogar. No podíem comprar i els propietaris necessitaven que algú altre que se n’ocupés”. Avui El Buxaus és un negoci familiar i a la cuina  “agafem les receptes de les mares i les àvies i aprofitem els arbres fruiters de l’entorn per oferir avellanes, nous, móres, figues i castanyes.” I també gerds, prunes, codonys, cireres i maduixetes de bosc. Per això és imprescindible tastar les melmelades! “Aquí fem calçotades, esmorzars, dinars, sopars. Per esmorzar posen sucs eco de Cal Valls i embotits Km 0. “Utilitzem molts productes de productors locals i si es pot ecològics”. Tots els plats són casolans i part dels productes els cultivem nosaltres mateixos: hort ecològic, ous de gallines pròpies i, a més, alternatives per a celíacs, vegetarians i vegans.”  El plat estrella són les botifarres amb peres cuinades amb un vi d’herbes casolà i també l’arrosset de verdures ecològiques amb bolets. Utilitzen civada per donar consistència a la crema de carbassa “tan habitual a casa nostra a l’hivern. És una font d’energia i, a més, un bon antidepressiu molt saludable i important en la nostra dieta”. La pasta ecològica amb una salseta de nous collides a casa amb parmesà és un primer plat que té molt bona acceptació.

En Jaume i la Noemí estimen la naturalesa, la fauna i la flora que els acompanya i han mantingut la casa rústica, com era originalment, sense floritures, sense disfresses.

Hi he tornat al cap d’uns anys i mantenen la mateixa prestatgeria de llibres antics on trobo títols que em transporten a la infantesa. A El Buxaus s’hi gaudeix molt a partir del febrer per organitzar-hi calçotades amb amics, i ara a l’estiu programen sortides guiades amb els companys de Naturalwalks per conèixer les herbes remeieres i les flors pròpies del Montseny. La casa es completa amb una piscina molt agraïda a l’estiu, un petit camp de futbol i un porxo amb una taula de ping-pong. Hi ha un detall molt important que t’hi fa tornar: el preu. Dormir i esmorzar costa 45 euros per adult i, a l’època de les calçotades, una nit amb el sopar, l’esmorzar de l’endemà i la calçotada surt per 90 euros. Amb colla i amb temps, podeu ocupar totes les habitacions, tres de les quals són especialment espaioses per a parelles amb fills. A El Buxaus no s’ha fet un esforç per reconvertir el negoci en un establiment amb les etiquetes “ecològic”, “saludable”, “sostenible”. M’expliquen amb naturalitat que sempre han respectat el medi ambient i la salut de les persones i que, per tant, no es plantegen el cicle de cap altra manera. I, en termes globals, mundials, aquesta és l’única fórmula: normalitzar la situació de tal manera que els que ruixen els seus camps s’adonin que ja formen part d’una època passada en què només ens plantejàvem enriquir-nos encara que ens hi juguéssim la salut de les persones i el territori.

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll