CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Burguers

Apte per
vegans

Preu
Menú: de 7 a 12 euros

Contacte
c/Escudellers, 42-Plaça George Orwell. 93/318-92-15


Van obrir fa dos anys i mig, i aquest mes de gener han renovat el local de dalt a baix. “Volíem fer un pas endavant i tenir un local més elegant i no tan hippie”.

A Gopal fan tres tipus de menú a un preu molt ajustat. El primer prototip de menú sempre inclou una sopa o crema, i un segon plat que sempre s’acompanya d’un cereal integral. Podeu consultar el menú del dia visitant el facebook de Gopal, que té gairebé 3.500 amics! El segon menú està configurat per l’estrella del restaurant: les burguers. Hi ha hamburgueses per a tots els gustos: de xiitake i crema de formatge, de mill, remolatxa, alvocat, tomàquet sec i salsa de mostassa i hamburgueses com ara la milanesa. I és que a Gopal hi trobareu fake food, és a dir, creacions basades en proteïnes vegetals que porten el nom de les proteïnes animals: bacó, xoriço, pernil, mortadel·la i pollastre que no són bacó, ni xoriço, ni pernil, ni mortadel·la ni pollastre, tot i que visualment ho semblen. “Som conscients que hi ha gent a qui li fa ràbia que li diguem que és una hamburguesa de pollastre si en realitat és de tofu, però també tenim gent a qui li agrada molt. Diuen: ‘Que bona que era l’hamburguesa! De quina carn era!?’. I no porta cap carn!”. El fake food és molt habitual als restaurants vegans de tot el món, i la proteïna de soja i la de gluten són la base de molts dels embotits. Com que una servidora es decanta més pels productes no processats, opto per un arròs integral amb verdures, que ja és prou difícil de trobar a Barcelona, i una crema de xampinyons; i em reservo per demanar, el pròxim dia, uns discos de polenta, bròquil i rosella que fan molt bona cara o un bon plat de dhal.

A Gopal molts dels productes són ecològics, i la fruita i la verdura provenen sempre de cultius no massius. Una altra bona notícia és que l’Adri i l’Eva estan utilitzant cada vegada més alternatives al sucre, com ara el concentrat d’atzavara, sobretot per a les postres. És, de fet, l’assignatura pendent de molts negocis de dolços: trobar alternatives al sucre i que els pastissos tinguin bon gust i consistència. Tant de bo sorgeixi algun negoci així a Catalunya. Estic segura que aviat algú ens sorprendrà, sobretot perquè cada cop hi ha més informació i consciència de les conseqüències d’ingerir tant de sucre. De fet, la Montse Vallory, en Bernard Benbassat i molts altres cuiners ja fa anys que treballen aquestes alternatives. El repte, però, és vendre aquests productes al públic, ja que, com que no s’hi afegeixen additius, aguanten moltes menys hores en bon estat.

Abans de marxar…

Foto: Pau Esculies

Ni fet expressament. Mentre prenc nota de la carta, a banda i banda hi tinc dos clients que no van junts i que expressen obertament a l’Eva que tot era boníssim! Boníssim! I sense saber-ho, aquests clients anònims m’ajuden a valorar un local que té un bon futur per endavant, sobretot si continua evolucionant i adaptant-se a la consciència cada cop més gran per una alimentació saludable.

El món vegà a Barcelona

L’objectiu del nou aspecte de Gopal és oferir un establiment que enamori el públic barceloní i també el turista, que representa un percentatge important de la clientela i que troba una oferta underground que li agrada, típica de ciutats com Berlín, i que a Barcelona arriba amb comptagotes. De fet, fa pocs dies que el món vegà barceloní té un altre establiment que respira també aquesta internacionalització de l’alimentació “alternativa”. Es diu Vegan Bakery , una botiga molt chic que ofereix plats salats del càtering de Gopal i pastissos de Lujuria Vegana. Vegan Bakery és a la plaça Allada Vermell i que ara en diuen “el carrer vegà de Barcelona”, segons  la Gemma Boinmasson, responsable de Vegan Bakery. És molt curiós: hi som nosaltres, al costat hi ha una pizzeria on fan una calzone vegana i a Casa Paco, a l’interior de la plaça, també en fan una de vegetal”. I encara hi ha una altra novetat vegana a Barcelona, en aquest cas al carrer dels Àngels: el Veggie Garden.

El veganisme i etselquemenges

A Barcelona hi ha, des de fa anys, establiments dedicats als vegans, una filosofia basada en el respecte als animals i que no admet cap producte derivat de la proteïna animal, és a dir, carn, peix, ou, lactis ni mel. Com sabeu, la filosofia d’etselquemenges no passa pel veganisme, ja que som partidaris d’un consum racional, responsable i ecològic de carn i peix, si bé és cert que el veganisme ens sembla una bona fórmula per millorar la salut, ja que una ingesta elevada de proteïna vegetal és molt beneficiosa i preventiva, i, sovint, la societat ignora les recomanacions que fan els experts de reduir el consum excessivament habitual de carn. És més. La llet és un producte que tampoc es permet en el veganisme perquè prové dels animals, però que, a més, és l’origen d’al·lèrgies alimentàries i malestar en moltes persones, com també expliquem a la revista. És a dir, tant si és pel respecte cap als animals o per seguir una alimentació saludable o per tots dos motius, el veganisme té punts en comú amb la filosofia etselquemenges, que, insistim, defensa consumir, de tant en tant, carn i peix de qualitat.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll