CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Arrossos

Apte per
vegetarians i vegans

Preu
Menú entre setmana: 23 euros Preu mig carta: 35-40. Habitacions: 100-150€

Contacte
Platja. de Portitxol. L’Escala. 972.77.02.07
www.hostalempuries.com


A principis del segle XX Josep Puig i Cadafalch allotjava els arqueòlegs que treballaven a les Ruïnes d’Empúries a l’Hostal Empúries, una pensió de dues estrelles coneguda pels veïns com Can Gambo. Avui Can Gambo és un hotel-spa de luxe, on el més important és el benestar respectuós. “He treballat tota la vida al sector hoteler. Aquí, per primera vegada, no he de pensar només amb els clients i els diners sinó que he d’imaginar-m’ho tot per respectar al màxim el medi ambient i alhora garantir el benestar dels clients. Davant d’una idea, has de tornar a donar-hi una volta més”. És l’Albert Marín, director d’una antiga pensió que avui ja és el primer hotel europeu que rep la certificació LEED Gold que l’acredita com a líder en eficiència i disseny sostenible. “I, al final, l’excel·lència es tradueix en estalvi. Aquí la mitjana de despesa per client és molt inferior a la de la resta d’establiments hotelers”, diu Marín.

Que què tenim?

L’Hostal Empúries reutilitza les aigües grises i pluvials, el sistema de reg es fa per degoteig i l’aigua de les fonts funciona per un sistema tancat. Hi ha reguladors a les aixetes, urinaris i cisternes i tot això fa que el consum mitjà per hoste es redueixi a la meitat. L’aire condicionat no es pot posar a menys de 20 graus, les habitacions respiren domòtica per les quatre parets i la demanda energètica es redueix per les plaques solars, la ventilació natural, l’ubicació i les cobertes vegetals de les teulades. “Cultivem al terrat de tot l’edifici perquè ja que construim, com a mínim, per dalt generem el mateix volum de biodiversitat”.

Hort ecològic, compostatge, fibres vegetals, leds, terra de bambú i un nou concepte que val la pena que hi parem atenció: el cradle to cradle, una ecofilosofia que se centra en el resdisseny de qualsevol producte o servei perquè pugui ser reutilitzat eternament. “I un dels projectes que ens fan sentir més orgullosos és que col·laborem amb un projecte solidari a Burkina Faso que coordina l’Associació francesca laafi i que desenvolupa un complet programa de salut i nutrició”.

Restaurant Portitxol

A l’Hostal Empúries hi ha un bistró ( que ofereix un buffet completíssim per 27 euros) i un restaurant, el Portitxol que porta el nom de la platja on s’ubica l’establiment. Gràcies a l’antiga construcció (quan les lleis de costes no existien) avui la terrassa del Portitxol té la millor ubicació i vistes que he localitzat de tota la costa catalana. El xef Maxi Vitale ofereix uns arrossos exquisits (al seu punt de sal i amb un sofregit lleuger). La carta destaca pels productes ecològics, els plats vegetarians i, a banda del peix acabat de pescar i que es desfà a la boca, al Portitxol hi ha dos petits-grans secrets: el pa i el vi. El pa és únic. Prové d’una varietat de blat d’Egipte, la xeixa, que ara planten a camps propers i de la qual en fan el pa, sense refinar i amb un gust molt especial. I el vi, que personalment em té el cor robat, és de La Vinyeta (Mollet de Peralada), un dels primers cellers que ha entrat a formar part de la Producció Integrada, un sistema de conreu respectuós amb el medi ambient i que fa un vi que trastoca com la tramuntana amb la que conviu.

Si dormir a l’Hostal s’escapa de les teves possibilitats, escapa’t-hi entre setmana. De dilluns a divendres hi ha menú per 23 euros i tenen obert tot l’hivern. I si hi aneu amb cotxes de baixes emissions, us tenen reservats els millors llocs de l’aparcament.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll