CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Arròs amb ceps.

Apte per a
Vegetarians, celíacs i carnívors

Preu
Menú entre setmana: 10 €. Carta: entre 20 i 25€

Contacte
Barri Maçaners (Saldes) Crta. B-400. Tel.: 93 825 80 21 i 93 824 10 00. www.pedraforca.com 


A la carretera B-400 en direcció a Saldes i Gósol, poc abans d’arribar a la benzinera, veiem la indicació per arribar a l’Hostal Pedraforca –situat al barri de Maçaners–, punt de trobada ineludible per a famílies i parelles que vulguin gaudir d’uns dies d’esbarjo en terres berguedanes.

Pocs establiments compleixen tan bé la denominació “Kids Friendly”, i és que en Jordi Torra i la Clàudia Veig, ànimes de local, no podien dirigir un negoci si les criatures no hi eren benvingudes: “Suposo que el fet de tenir quatre fills ha fet que aquí els nens s’hi sentin com a casa”, diu en Jordi. Només cal donar un cop d’ull a la pàgina web per adonar-se que, fins i tot a la xarxa, els més petits hi tenen cabuda. En aquest portal, un esquirol en forma de dibuix animat ens convida a descobrir el local passant les pàgines d’un conte màgic.

L’hostal disposa d’una seixantena d’habitacions –dues de les quals són adaptades per a famílies nombroses– i d’un restaurant amb capacitat per a més d’un centenar de clients amb menú diari, menú de cap de setmana o carta. A la cuina, en Jordi i la seva mare s’encarreguen de l’elaboració dels plats, i la Clàudia atén les peticions dels clients: “Som una petita gran família i la nostra voluntat és que tothom s’hi senti còmode. Que venir a dinar no sigui només alimentar-se. Hem d’oferir un plus perquè la gent se’n vagi contenta cap a casa”, expliquen.

El secret de tot plegat: producte de la millor qualitat, de proximitat i poc elaborat. Per això, un dels plats estrella és la carn a la brasa, sobretot de xai, que prové de Guardiola de Berguedà, però també la de vedella, pollastre, conill o porc. “Per la nostra ubicació només podem disposar del producte de la zona, que, a banda de ser més bo i natural, és més fàcil d’obtenir”, explica en Jordi. “El porc és de Bagà; la vedella, el conill i el pollastre són de Berga, i el xai, de Guardiola”, afegeix. I què té aquesta carn? Doncs només cal observar el paisatge per adonar-se que els animals es crien a l’aire seguint els ritmes biològics propis.

Si la carn és de la zona, també ho són els bolets, collits a la comarca i que es poden demanar sols, amb amanida o dins de l’altre gran plat de l’hostal, l’arròs amb ceps, una elecció que sempre té èxit i que serveixen directament amb la paella perquè cadascú se’l pugui servir: “La recepta està inspirada en la meva àvia, que era valenciana. Ella em va despertar el cuquet per la cuina i em va ensenyar molts dels trucs que avui encara poso en pràctica”, diu en Jordi.

Aquest mateix arròs, que incorpora conill, pollastre i porc, es pot fer en versió vegetariana, i és que, d’un temps ençà, la carta inclou menús per a persones celíaques i vegetarianes. “Ens hem adaptat a les necessitats del client i de les mateixes famílies. Ve molta gent amb intoleràncies o al·lèrgies”, explica la parella, que aposta per adaptar la cuina a les particularitats de cadascú sempre que sigui possible.

“És tan senzill com fer un plat de pasta amb una pasta que no porti blat; passa el mateix amb la sopa”, diu la Clàudia. “Quan t’arriba una família amb un nen celíac i els ofereixes força plats perquè triïn, al·lucinen”!, afegeix. “La nostra premissa és que, sempre que es pugui, diem que sí a tot”, explica en Jordi, que a la cuina es concentra sobretot en les especificitats dels clients que demanen alguna cosa que surti dels menús o dels plats de la carta. “Si em demanen uns bolets a la planxa en lloc de fer-los fregits, ho faig! Si em demanen un flam amb nata i en aquell moment l’haig de muntar, la munto; només cal dedicar-hi una mica més de temps”.

Aquesta màniga ampla s’agraeix, sobretot si s’hi va amb criatures petites que a mitja tarda han de prendre un trinxat de fruita o un iogurt natural. El servei és ràpid i eficaç a qualsevol hora del dia, per això és habitual que, després de dinar, la majoria de clients passin unes hores a la saleta d’estar, vora la llar de foc, o prenguin el cafè a la sala dels sofàs. No patiu si us calen trones o si heu de canviar el bolquer a la criatura: els lavabos estan adaptats.

Pel que fa al menús per als més petits, la carta ofereix tot tipus de plats, tot i que “la gent tendeix a no complicar-se la vida i demana allò que sap que li agradarà”, diu en Jordi, que confia que, amb originalitat i bona presentació, s’aconsegueix que una criatura mengi de tot. “Als meus fills els he fet pizza de verdures i se l’han menjada sense problemes. Tot és qüestió que els entri pels ulls”, conclou.

Només un parell de detalls més: a l’Hostal Pedraforca s’hi poden fer celebracions o casaments i també disposa d’un parell de casetes de fusta per a una estada un xic especial.

Paella d’arròs amb ceps

Ingredients

  • Conill tallat per a arròs
  • Pollastre tallat per a arròs
  • Costella de porc trossejada
  • Arròs
  • 500 g de ceps secs

Elaboració

  1. Fem un sofregit amb el tall, afegint una cabeça d’all, i un cop cuit hi posem un grapat de mongeta tendra i uns trossos de pebrot vermell.
  2. A continuació fem un brou de gallina afegint 10 g de ceps per persona. Enrossim l’arròs amb el sofregit i, tot seguit, hi aboquem 330 cl de brou per cap.
  3. Un cop cuit, posem l’arròs al forn a 220 graus durant 12 minuts i finalment el retirem i el tapem 5 minuts abans de servir-lo a taula.

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem