CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Pa de motllo

Apte per
tothom

Preu
Baguet: 1,65 Pa de motllo: 3

Contacte
c/Londres, 26 Barcelona (davant Hospital Sagrat Cor)
www.celipan.com


Celipan Gourmet és una empresa que ha nascut de la inquietut d’un grup d’emprenedors per trobar una fórmula magistral per substituir el gluten i que aquest substitut ofereixi la mateixa estructura, gust i olor del gluten, la proteïna responsable que el pa, al capdavall, sigui tan bo. I no només el pa és una reproducció aconseguida i exquisita. Us ho diu una servidora, que escriu aquest article mentre tasta una magdalena de xocolata que és un autèntic pecat per als sentits.

El producte estrella de Celipan són els pans de motllo. En fan de quatre tipus: l’estàndard i els de llavors, de carbassa, de gira-sol i de sèsam. “I també tenim galetes, cookies, melmelades, melindros i plum-cakes de fruita i de xocolata, i els preus són força competitius”. M’ho explica l’Alejandro Comajuan, director comercial de Celipan, un projecte que ha nascut d’un grup d’emprenedors que han desenvolupat uns productes sense gluten exclusius de la mà d’investigadors de la Planta de la Tecnologia dels Aliments de la UAB, el CERPTA. “També treballem amb la Fundació Alícia, amb la qual hem creat un nou pa per coure a casa d’una manera fàcil i ràpida i que posarem a la venda a partir del mes de gener”. En aquesta mateixa direcció d’estalviar temps a les famílies, Celipan neix al carrer i, alhora, online. A més, l’empresa comercialitza baguets precuites i congelades per a restaurants. El pa es fica al forn amb la mateixa bossa de paper amb què es presenta, cinc minuts a 200 graus, i se serveix empaquetat a taula perquè el mateix client desprecinti la bossa i tingui la tranquil·litat que no hi ha hagut contaminació creuada.

La contaminació creuada

Segurament alguna vegada alguns de vosaltres heu preguntat a algun forn convencional si tenien pa sense gluten. Si voleu aconseguir pa sense cap resta de gluten, no ha d’haver conviscut en cap moment amb el pa convencional. La farina és volàtil, com la pols, i molt difícil de fer desaparèixer. Per això, Celipan Gourmet és el primer forn de Barcelona que fa pa 100% sense gluten. Hi ha altres forns on venen pa convencional i que també n’ofereixen sense gluten, però poden presentar-ne restes. Aleshores, tot dependrà del grau d’intolerància del consumidor.

Intolerància i no al·lèrgia

“El celíac normalment no té una reacció al·lèrgica si ingereix gluten”, segons m’explica l’Alejandro. “Les conseqüències no són immediates, i poden arribar al cap d’uns dies o setmanes. Se’t pot inflamar la panxa, tindràs diarrees, vòmits, entre d’altres, però no patiràs una reacció momentània i visible. Per això n’hem de dir intolerància i no al·lèrgia”.

El forn Celipan Gourmet és al carrer Londres de Barcelona, davant del Sagrat Cor, i ofereix pa del dia els dimarts, els dijous i els dissabtes, tot i que l’objectiu és oferir-ne cada dia. A més, d’aquí a unes setmanes obriran dues noves franquícies a Girona i a Vic. “Aquests dos nous centres Celipan Gourmet estaran dirigits a famílies, pares i mares de nanos celíacs que viuen a casa les dificultats de trobar productes sense gluten, i que es van posar en contacte amb nosaltres per col·laborar amb el seu granet de sorra en un projecte en el qual volem donar les màximes facilitats a aquest col·lectiu”.

Algunes de les matèries primeres del pa i la brioixeria no són ecològiques. “D’entrada, els productes apte per a celíacs són un 300% més car, perquè per elaborar-lo s’han d’utilitzar molts més ingredients. Si el fajol que hi posem, per exemple, fos ecològic, el preu final seria quatre vegades més elevat i, al cap i a la fi, ho hauria de pagar el consumidor”. A més, hi ha ingredients, com la goma de xantè, un ingredient molt utilitzat en les receptes sense gluten, que, és clar, és un additiu. El pa de Celipan, però, és fresc i no conté ni colorants ni conservants. Un paquet de magdalenes precintat té una caducitat de 12 dies, i la barra de pa, com a tot arreu, s’ha de menjar el mateix dia que l’hem comprat.

A Celipan Gourmet també hi trobarem altres aliments sense gluten, com ara embotits, pasta fresca i conserves, i hi ha un espai de cafeteria per esmorzar o berenar.

Per cert, penso que un element que generaria demanda i que no està prou explotat és el pa i la brioixeria integrals. Sovint, el menjar sense gluten s’associa a productes dolços que contenen massa sucres i farines refinades. Avís per a navegants!

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll