CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Boquerons vegetals

Apte per a
Vegetarians i carnívors ecològics

Preu
Menú diari i carta. Entre 10 i 20 €.

Contacte
C/Sant Ramon, 5. Sant Feliu de Guíxols. Telf: 972 327 531 www.tritonsantfeliu.com


 

Som a Sant Feliu de Guíxols, en un dels pocs restaurants de les comarques de Girona –o l’únic– que ofereix cereals integrals, proteïna vegetal, carn… i tot ecològic. Tot alhora. No forma part de la xarxa Slow Food però podria. El sentit del negoci de l’Ingrid Y de Jager és el d’una filosofia que té origen en el si de la seva família holandesa d’Utrech, i que ha inculcat als seus fills i néts des d’un racó immillorable: la Costa Brava. La dieta mediterrània és el millor punt de partida per aconseguir arribar fins on és l’Ingrid i fins on són molts dels nostres lectors. És aquell pas més per acabar de tancar el cercle de la salut del planeta i de les persones. Al Tritón hi menjareu tofu amb arròs basmati i salvatge cuinat amb xiitake i api, truita amb algues nori amb arròs del Delta de l’Ebre, broqueta de carn de vedella amb arròs i brots de soja, bunyols de patata i ceba, seitan amb ceba, formatge de cabra i oli de sèsam, i el plat estrella: els seitons vegetals, que no havia sentit anomenar mai, i que són tires d’albergínia macerades –com els seitons– amb vinagreta. Un aperitiu deliciós. “Però no ens volíem tancar en el vegetarianisme, i oferim carn ecològica de primera qualitat”. De peix hi ha bonítol del nord blanc en conserva o sardina, però el mar està tan intoxicat que l’oferta no és especialment extensa, tot i que curiosament Tritó era el rei grec del mar. Les postres són excel·lents: tasteu el pastís de poma fet amb farina de sègol, el iogurt de cabra amb melmelada de llimona, el flam de mató o els bunyols de vent amb salsa de fruites vermelles.

L’Ingrid va arribar a la Costa Brava l’any 1975. Una amiga holandesa la va convèncer per venir a treballar un estiu i s’hi va quedar per sempre. “Aquest era el meu lloc, ho vaig veure clar. M’agradava tot: el clima, la natura, l’espai, les olors…” A Sant Feliu va conèixer el que seria el seu marit, amb qui va obrir el primer establiment l’any 85 a Castell d’Aro. El Tritón va venir més tard; era al passeig marítim i es va convertir en un punt de trobada per a tots els santfeliuencs. Avui, el Tritón, però, el trobareu en un local del nucli antic i, tot i que no ho sembli des de fora, té dos pisos i espai per a sopars de grup. “Des de fa cinc anys, hem notat que la gent del poble se n’ha enamorat. Tenim clients fixos, que vénen cada dia i que es cuiden, esclar”. A la taula del costat hi tenim tres noies que són terapeutes de Castell d’Aro i que parlen d’alimentació saludable i de medicina tradicional xinesa; ens diuen que segueixen etselquemenges i que són amigues del Facebook de la revista. Notem que, cada vegada més, la família de l’ETS es fa més gran i a tot arreu ens trobem algun lector fidel. Les sobretaules als restaurants s’allarguen: el tema ens apassiona. L’Ingrid, que té la perspectiva del nord d’Europa, ens fa veure les trampes de la indústria alimentària a Espanya. “El mateix producte, a Amsterdam, costa molt menys, perquè no hi ha tants intermediaris. El preu de venda al públic és més baix que el mateix producte aquí per a un majorista. És un escàndol”.

Tastem un vi ecològic d’Alternativa3; el cafè també és d’aquesta empresa, que ofereix alimentació de comerç just. La fruita i la verdura són de l’Hort de Climent, que té parada al mercat de Sant Feliu. Som al poble on també hi ha una de les botigues Nana, tot un referent en alimentació saludable a Girona i que, d’aquí a poques setmanes, vendran també per Internet. A Sant Feliu, doncs, es pot viure amb aliments ecològics, justos i saludables. Si teniu dubtes sobre la qualitat d’un aliment o els beneficis que té, l’Ingrid us ajudarà a destriar el gra de la palla i us respondrà molts interrogants.

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll