L'hora en miniatura

L’hora en miniatura

Fa quatre anys, Etselquemenges parlava del restaurant La Calèndula de Iolanda Bustos a Girona. La seva cuina amb herbes i flors ens va portar fins a Girona per fer la crònica d’un dels primers restaurants saludables del país que vam descobrir a l’Ets.
Ara fa un any que La Calèndula es va traslladar a Regencós, al cor de l’Empordà, d’on és la Iolanda, i la seva cuina, amb el canvi, ha agafat embranzida sense perdre el lligam directe amb la naturalesa, amb les herbes i les flors, ara també, del mar.

Calamars amb espàrrecs de mar i de camp

Calamars amb espàrrecs de mar (salicòrnia) i de camp

Herbes del mar que no trobem a cap altre restaurant i que aquí protagonitzen els plats, que tenen tots un tint de salinitat gràcies a herbes com la salicòrnia, una planta de la família de les bledes, els espinacs i la remolatxa, però que creix entre les roques del mar o a les desembocadures dels rius. “És un vegetal interessant que es pot consumir cru o saltat acompanyant peixos o amanides. Com que és una planta que s’alimenta de l’aigua de mar, té un gust força salat, i aquesta propietat la podem fer servir a la cuina per estalviar-nos de posar sal a la recepta. Podem substituir aquells flocs de sal amb escates que se solen posar al final, amb una mica de salicòrnia tallada”.

Receptes de mar

A La Calèndula fan servir moltes plantes comestibles que creixen vora mar, pel seu tast salí i iodat: les pastanagues marines, l’herba gelada, els raves marins, el fonoll marí… i també moltes algues com l’enciam de mar, la mongeta de mar o l’alga còdium. També treballen amb aigua de mar: els peixos els submergeixen uns minuts en aigua de mar AquaMarina Costa Brava, registrada amb el nom de Prodelem i que aquest estiu he vist a la botiga Adàrtia de Palafrugell (on, per cert, els socis d’Etselquemenges teniu descompte).

Hotel del Teatre de Regencós

El restaurant, ubicat al nucli antic de Regencós (al costat de Palafrugell), forma part de l’Hotel (4 estrelles) del Teatre, una casa centenària del segle XVIII, amb només set habitacions excepcionals i molt acollidores, on antigament es feien actuacions teatrals i tota classe de projeccions. A davant de l’hotel hi ha el restaurant i els jardins de La Calèndula, segurament un dels restaurants més ben dissenyats i decorats de l’Empordà.

Instal·lacions La Calendula

“A Girona havia de picar molta pedra per fer entendre la meva cuina. Aquí, el tipus de client que tenim ja busca i entén que els plats volen ser un mirall del paisatge empordanès. He tornat a casa per la porta gran. Aquí els responsables de l’hotel em van dir que tornés; puc fer i crear amb total llibertat, sense pressions.

La nova Calèndula és un racó perfecte per fer tota mena de celebracions i sopars o dinars en família o en parella. Els foodies teniu un bon regal si aquest estiu sou a la Costa Brava; i l’estómac, gràcies a carta 100% saludable, us ho agrairà!

Consulteu aquí la carta.
Telèfon per a reserves: 972 303 859

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll