CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Ou ecològic merengat amb tòfona, foie i flors aromàtiques

Apte per
vegetarians i intolerants al gluten

Preu
Preu mig carta: 35€

Contacte
Travessera de la Creu, 33. Girona. 872-03-33-33 www.lacalendula.net


La cuinera Iolanda Bustos ha introduït les herbes i les flors com a base dels seus plats, més enllà d’utilitzar aquests ingredients com a mera decoració. L’empordanesa defensa l’ús d’ingredients botànics silvestres per recuperar la cuina de sempre, a més del component medicinal d’aquestes herbes, flors, arrels i fruits silvestres: “Molts clients s’emocionen quan tasten els plats, perquè recuperen gustos de la infància, ingredients que, durant anys, s’han relegat perquè «feien pobre»”.

La Iolanda Bustos creu tant en la cuina amb herbes i flors, que ha utilitzat aquests ingredients per elaborar les seves pròpies begudes: “Sota la marca Beuflor comercialitzem la cervesa rosada Gala de flors, que elaborem nosaltres. A més, al restaurant els nostres clients poden tastar xampanyet de flor de saüc, el nostre vermut, el vi de murtra, el patxaran o la nostra ratafia”.

El coneixement botànic de Bustos l’ha portat a editar dos llibres: Cuina fresca i natural i La millor cuina amb flors, plantes i fruits silvestres.

Repassant la carta, destaca l’ús exclusivament de productes mediterranis: “Oferir una cuina que reflecteixi el paisatge va més enllà del plaer d’alimentar-se: significa assaborir i recorder llocs, vivències i experiències irrepetibles i úniques. D’aquí ve la importància de cuinar amb els ingredients que tenim al nostre entorn més immediat, perquè productes de gran consum i internacionals ja els ofereixen a tot arreu, amb una competència ferotge”. I afegeix: “L’ús de productes de proximitat és la millor opció perquè els visitants ens guardin per sempre més al seu record”. La mateixa filosofia la trobem en els vins, ja que la carta de La Calèndula està totalment composta de denominacions d’origen catalanes: “Molts experts consideren Catalunya com un gran país de bon vi. Per sort, avui en dia molts restaurants ofereixen maridatges, una experiència sensorial i gustativa única. Però encara queda molta feina per fer dins del sector per posicionar la venda de vi català per sobre del d’altres nacionalitats”.

A La Calèndula hi trobareu menús degustacions creats especialment per a cada estació I sopars-maridatges molt especials: Bustos cuina i crea receptes expressament per a un maridatge utilitzant el que neix sota les arrels de la vinya, “unint al plat el que la natura per si mateixa ja combina”.

Una curiositat: molts dels seus clients han batejat la Iolanda Bustos com “la cuinera . Al Twitter la segueixen prop de 1.400 persones, i al Facebook més de 1.800. La Calèndula acollirà aviat el primer sopar d’usuaris d’Instagram (xarxa social de fotografia per a dispositius Apple).

Article escrit amb la col·laboració de la periodista Txell Costa.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll