CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Mini hamburgueses de soja amb ceba caramelitzada i salsa de mostassa.

Apte per a
Tothom

Preu
Entre 20 i 25 €.

Contacte
C/Pintor Fortuny, núm.32. Barcelona Telf: 933 176 189. 


I és que el restaurant vegetarià, tal com el coneixem, continuarà funcionant de dia, amb els menús, els plats i la cuina com fins ara. Les nits les dirigirà un altre equip, i la proposta gastronòmica també serà un punt i a part en la història d’un dels restaurants vegetarians més antics de Barcelona.

Aquesta aventura la porta a terme l’equip format per la cuinera Anna Grau, la Yolanda Arribas, cuinera que també s’ocupa de la logística, i en Juli Juli, que s’encarrega de les relacions públiques. Ara, a la nit, L’Hortet ofereix tapetes vegetarianes ecològiques. Gairebé tota la matèria primera és eco i, de tapes, n’hi ha de tan clàssiques com unes braves –aquí n’hem de dir biobraves–, o amb més estil, com un carpaccio de remolatxa i carbassó. Tot són tapes i podem demanar les que vulguem, tot i que l’Anna afegeix un plus al comensal gràcies a la seva formació, i proposa un menú de tapes equilibrat amb combinacions nutritives i energètiques en funció del gust i de les necessitats de cadascú. “Nosaltres anem a la taula i assessorem els clients; a més, ja intentem que totes les coccions siguin ben saludables; o sigui que trobaràs patates al forn i no pas fregides”.

El que més destaca de la carta –és una mania personal– és que, per fi, trobo sushis fets amb arròs integral! En diuen sushi green i són rotllets d’alga nori sobre tofu fumat, amb tomàquet marinat amb herbes, arròs integral i pasta umeboshi”. Els nigiris els fan de xiitake macerat i tempeh. Aquí el pecat es diu “rotllet de crema de mantega de cacauet i mostassa amb verduretes”. Un pecat lleuger, oi? I les croquetes, de tempeh no estan fregides, sinó cuites a la planxa. La cuina de l’Anna és l’exemple clàssic d’un sopar del qual surts tip, però que paeixes aviat i sense cremor ni malestar. El cru es combina amb el cuit, les textures més toves es contraresten amb les cruixents. El pa és de Barcelona-Reykjavik; la farina, d’espelta; el formatge, de cabra i ovella ecològiques; la mozzarella no du cap conservant; el sucre no hi té cabuda, i les postres, tan exquisides com el codony, la mousse de xocolata i el pastís de poma o pastanaga, es fan amb melasses i concentrats com el de poma.

El resum de la filosofia de L’Hortet de nit me l’explica l’Anna amb tres exemples: “Plats com el paté d’alvocat o l’humus ja porten umeboshi, que ajuda a pair; utilitzem condiments que són considerats saludables, com el miso, la salsa de soja o el tamari, i totes les verdures que proposem són de temporada”.

Cuina vegetariana, ecològica i sense combinacions monòtones, que han passat a millor vida. Cal renovar, i en la renovació i la consciència que hem de menjar i no intoxicar-nos, el nombre de consumidors creixerà exponencialment. No hi ha camins alternatius. Per beure, descobriu el kombutxa, un fong fermentat de gust àcid i que es prepara amb te.

A la nit, L’Hortet ara també programa sopars amb concerts i maridatges inclosos. L’Anna Grau té una formació sòlida en hostaleria i en cuina energètica a l’escola de la Montse Bradford i és tècnic superior en Dietètica a l’Institut Roger de Llúria i té la joventut i el sentit comú per comprovar que hem de fer arribar la cuina saludable a través de plats tan atractius com els que ofereix la cuina convencional. Gurmet, delicatessen i alta cuina són conceptes que es comencen a aplicar a la cuina vegetariana, saludable i energètica. I ja era hora!

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll