CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT


Producte estrella
Patés vegetals

Recomanat per a
vegetarians i vegans

Preu
Menú de dil. a div.: 9’90€. Carta 15-20€

Contacte
c/Creueta, 95. 08202. Sabadell Tel.: 93/126-65-27


Són nous, són joves, són família i s’hi estan deixant la pell. És una història que es repeteix i que avui ens porta a Sabadell, on dos germans, en Joan i en Carles Casadevall, acompanyats de pares i parelles, van decidir ara fa un any capitalitzar l’atur per fer realitat Vita Viridis (‘Vida verda’), un restaurant que ofereix cuina 100% vegetariana i 85% ecològica. No és l’únic vegetarià de Sabadell però sí que és el primer que dóna protagonisme al fet que els aliments siguin ecològics, de proximitat-temporada i de qualitat. Això vol dir, per exemple, que ara a l’hivern hi ha carbassa i col a molts plats i que no hi trobareu mangos o kiwis.

A banda d’aquest afegit saludable imprescindible que va més enllà de les ofertes vegetarianes i veganes que hi ha arreu, la cuina del Vita també prioritza el producte. Per això, és vital conèixer els productors i el seu mètode de treball encara que no tinguin el segell d’ecològic, com és el cas de la pasta que s’hi serveix, que és d’un elaborador artesà proper. La resta, tot eco. Els cereals, són de La Garbiana, els gelats de Bodevici, el pa de la Fleca Tascó d’Igualada… L’arròs integral és del Molí del Rafelet del Delta, l’únic molí de fusta, artesà i familiar del Delta i que difícilment, per la capacitat de producció, pot abastir a restaurants. Però la Luciana Areces és molta Luciana. És una apassionada d’aquest món i té un coneixement del sector i del producte extraordinari. Sap quines són les millors marques de cada aliment i viatja els quilòmetres que faci falta per veure com es cultiven i s’elaboren per tenir garanties del procés i avaluar-ne després la qualitat organolèptica. Tenen una estima especial pel Delta perquè els germans hi anàvem de petits. Per això també tenen un licor que no trobareu fàcilment a la província de Barcelona: els Segadors del Delta, elaborat artesanalment i que destina un 1% dels beneficis a la protecció del Parc Natural del Delta de l’Ebre. La verdura els la serveix diàriament un pagès eco de Castellbisbal, la Masia Ca N’Oliveró. I un apunt molt important per al consumidor: “La soja, si no és ecològica i francesa, no la compro”.

La Luciana és argentina i parella d’en Carles, un dels dos germans. La seva consciència per l’alimentació saludable ve de fa anys. Avui “sóc de les que cada dia llegeix Etselquemenges i miro desenes de documentals d’aquests que et posen els pèls de punta i surts del cine que ja no voldries menjar carn mai més. Ha, ha, ha”. El pare de la Luciana, en Daniel, és a la cuina amb l’Anita, la mare dels dos germans. Vaja! Consogres als fogons! Ell havia treballat a restaurants com el Matilde o el Charlotte de Sant Cugat i l’Anita sempre ha tingut una mentalitat molt oberta. M’explica que en Carles havia tingut problemes importants de salut quan era petit i que no hi havia manera que en Joan mamés. Així que el seu sentit comú la va portar a alimentar-los d’una manera determinada, amb una tendència accentuada cap al vegetarianisme i la macrobiòtica i cap al menjar de veritat i no l’industrial. “Els feia mastegar molt. No ho sé. Va ser segurament l’instint de mare de veure que el meu fill no millorava i no vaig parar de buscar i buscar i finalment vaig haver de cercar-ho fora de la medicina més ortodoxa.

El menú és aquest i punt

Captura de pantalla 2013-11-29 a les 09.31.23La gran diferència que observo del Vita respecte d’altres locals és el menú del migdia. No és que sigui un menú curt, és que és un menú únic, amb un primer, un segon, la beguda i les postres. “Això ens va molt bé per poder ajustar preus, perquè no hem de comprar de tot i esperar veure què demanen. A més, la xifra de comensals ja la comencem a tenir força clara i estable. La gent ja sap que funcionem així i, per això, cada dia pengem el menú al Facebook. Així, el client ja sap què oferim i decideix si li ve de gust venir. Però la majoria arriba i s’asseu sense saber què hi haurà. És com anar a casa de l’àvia. Algun dia, excepcionalment, pregunten: ‘Ai, per curiositat: què hi ha avui?’”. Aquest menú ja comença a tenir adeptes per convertir-se en un take away. “Tenim un veí que ve gairebé cada dia a buscar el menú i se l’emporta a casa. És un home que ha estat molt malalt i que ara s’ha de cuidar i, com que no té temps perquè treballa molt, li preparem el dinar”. En canvi, a la nit, al restaurant, hi ha carta.

Per menys de deu euros al migdia i quinze o vint a la nit, al Vita Viridis, ara en aquesta època, us oferiran sopes de miso, de ceba, cremes de verdures, cremes de llegums, llenties estofades amb verduretes i fredolics, raviolis de carbassa i formatge, arròs integral saltat, que “els nanos es mengen molt i molt bé”. Notareu perfectament la qualitat de l’arròs, que cuinen al dente i que ni s’enganxa, ni queda farinós ni es desfà. També hi ha creps amb col i ceba, patés vegetals o formatges vegans elaborats amb ametlles i anacards, croquetes de xampinyons, de pebrot amb tofu, de patata, carbassa, porro i tahina, mussaka, cuscús, escalopa d’albergínia, hamburguesa de soja, etc i les quantitats són generoses. A tall d’exemple, el plat de tallarines és de 200 grams. Les patates especiades de la casa, una versió personal de les braves, tenen molt d’èxit, i també les postres, com el niu d’espaguetis frescos fets amb pasta de farina o qualsevol dels pastissos casolans de pastanaga, garrofa o carbassa. És un restaurant vegetarià que no s’excedeix amb salses, cremes ni maioneses de soja alternatives a la llet, tendència d’aquest tipus de locals. “A més, només la meitat de la clientela és vegetariana; l’altra meitat és gent que es vol cuidar i menjar menys carn i coccions més saludables. Com que a Sabadell, i en aquesta zona en concret, no hi ha gaires opcions, alguns han vist la llum”, m’explica tota la família. A més, hi ha una sala de jocs per a nens, on algú d’ells sempre està disposat a fer de cangur mentre els pares acaben de menjar, i un bany molt ampli amb canviador.

El Vita Viridis és un restaurant nou que haurà de treballar fort en una zona de Sabadell propera al centre, però un punt solitària. El boca-orella serà fonamental i sembla que comença a funcionar perquè, tres mesos després d’obrir, i de la inversió inicial, no han hagut de posar-hi més diners. De moment, el conegut portal de restaurants vegetarians d’arreu del món Happycow ja els posa quatre estrelles. Ànims a tots els emprenedors que estiguin rumiant obrir un establiment similar: hi ha molts buits encara al mapa català. Us ho diu una persona que en busca i en visita un

Els socis d’etselquemenges teniu un 10% de descompte sobre el preu de carta i un 50% en el menú infantil. Consulta’l.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll