CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Arepa de blat de moro

Apte per a
tothom

Preu
Menús diaris entre 8 i 12,5 €. Preu mitjà carta: 15-20 €

Contacte
Relatores, 20. Tirso de Molina. Madrid. Obert de dilluns a diumenge de 12 a 24h. www.loalternativo.com/yatiri


Avui us recomanem un restaurant de Madrid que funciona des del mes d’octubre. Viatjar a Madrid i trobar restaurants saludables no és una tasca fàcil, sobretot perquè els pocs que hi ha són els clàssics vegetarians que no s’han actualitzat i perquè, tot i que parlem de Madrid, l’oferta és molt escassa. De fet, en tota la província no hi ha ni un sol local adscrit al moviment Slow Food Km 0, tan estès a Catalunya o al País Basc. Ara un grup d’agricultors, productors i restauradors estan treballant per tenir el segell. M’ho expliquen la Paula Carmona i l’Alberto Varela, dos dels socis de Yatiri, un nou restaurant ecològic i conscient situat al costat de la plaça Tirso de Molina.

“El projecte va néixer a l’illa del Sol, a Bolívia. Yatiri és una paraula andina que significa ‘xaman’, ‘mestre’, ‘guru’, ‘sanador’… Vam començar a donar forma a la idea que teníem al cap: fer un restaurant ecològic, vegetarià, saludable i que va més enllà del menjar. Aquí compartim una manera de viure”.

De fet, a Yatiri s’organitzen concerts, tallers, xerrades, presentacions i funciona també com a galeria d’art. Hi organitzen tallers de constel·lacions familiars, de mantres, mandales, etc.

La novetat

Un dels aspectes més interessants de Yatiri és que volen treballar per fer arribar a més gent el menjar saludable. “A Madrid, durant els últims vint anys, s’han obert trenta restaurants ecològics i vegetarians, però molt pocs han aconseguit posicionar- se en el mercat i ser coneguts”. A Yatiri volen obrir franquícies, crear una cadena de restaurants amb el mateix nom i idea original. De fet, hi ha una mala premsa de les franquícies, i en el món natural encara més, ja que es pensa en formats de negoci molt familiars. Potser massa. Els socis del Yatiri de Madrid no pretenen dividir-se i ser a tot arreu. “Podríem ser-ne els impulsors, però que els amos d’aquests restaurants futurs fossin altres persones”.

El menjar

En la Paula i l’Alberto trobo molts interessos i punts de vista similars. En el món dels restaurants vegetarians més antics, hi ha, sovint, cuiners que estan tan acostumats a fer un tipus de plat des de fa vint anys o trenta que s’han quedat estancats. No entenen que el menjar saludable pot ser creatiu, i això repercuteix, i molt, en els clients que pensen que menjar sa és avorrit. És la gran assignatura pendent que, també des d’etselquemenges, ens agradaria divulgar per contribuir a un canvi de model i aprofitar que cada vegada hi ha més gent interessada en una forma de vida més respectuosa i saludable, per fer una evolució que segur que tindrà èxit, ja que hi ha més interès i demanda que mai, i més que n’hi haurà. Només fa falta veure l’avantatge respecte de nosaltres d’alguns països d’Europa com Alemanya o França; als supermercats hi tenen molta oferta de productes ecològics. I fixem-nos que Catalunya és un dels grans productors d’aliments ecològics i gran part d’aquests, al final, s’exporten.

L’Alberto m’apunta: “Total, tenim un problema enorme a l’hora de trobar cuiners per al restaurant, i per això també ens va molt bé que les ànimes d’aquest projecte siguem de diferents llocs del món”. Aquestes influències internacionals es veuen a la carta en les arepas de blat de moro, ecològiques i importades del Brasil i el Canadà. “Encara cuinem amb llet, però l’estem suprimint cada vegada més, igual que el sucre. Anem a poc a poc per arribar a l’objectiu final”.

El preu

El més increïble de Yatiri és el preu. Hi ha menús per al dia a dia, de nit, festius i especials. No n’hi ha cap que costi més de quinze euros i la gran majoria dels ingredients són ecològics. Els desitjo molta sort perquè amb un ajust tan gran dels preus, necessitaran molta clientela perquè els surti rendible. Però el món és només dels valents.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll