Restaurant_Agape2

La història comença quan la Maite Margenet, cuinera i propietària de l’Àgape, va començar a cuinar plats vegetarians al restaurant on treballava fa més de vint anys. “A la gent li agradaven, els menjaven al restaurant i més tard també en vam fer per emportar”. M’explica que abans d’obrir el seu propi local ja cuinava per dur menjar preparat a botigues de dietètica de Vic. Els anys van passar i va ser cap a l’any 2000 quan es va decidir per obrir l’espai que ella feia temps tenia al cap: un restaurant per poder menjar sa, vegetarià i molt casolà. Aquesta va ser la idea que la va motivar a engrescar-se a fer obres al local, a fer una cuina nova, a tenir un espai de botiga i a ser la protagonista de la seva aposta empresarial i vital. “Ho vaig sentir, em deia a mi mateixa: ‘Maite has de fer alguna cosa’”. I així és com fins avui, i després de tretze anys, l’Àgape de Vic és una petita joia per als que gaudim del menjar saludable i cuinat amb estima.

Restaurant_Agape1

Demano a la Maite que em defineixi la seva cuina i em respon que “cuino el que tinc ganes cada dia, sense greix, sense fregir, sense coses que malmetin la matèria primera, que sempre és la millor possible”. Em mira amb un somriure que em contagia i que mostra la seva passió pels fogons. M’explica que la major part del producte és ecològic i que tot el que pot és de proximitat. Els cereals, els llegums, les farines, l’oli, la llet i la pasta les té molt ben escollides, cadascuna en funció del que li agrada. A més, cada estació es caracteritza per uns ingredients diferents que projecten a la cuina el color de cada moment de l’any. “Vaig jugant amb el que la gent em porta; molta gent em coneix i sap que aquí ho valorem”. I mentre anem parlant, entra un home que va fins a la cuina carregat amb una carabassa enorme. M’agrada veure que el local té moviment i que la gent s’hi sent com a casa.

Restaurant_Agape3

A l’Àgape us hi podeu acostar tant per degustar un menú de migdia com per comprar menjar per emportar. La proposta del restaurant és una combinació de cinc primers, cinc segons i cinc postres. El menú té un preu de 12 € amb pa integral i aigua mineral inclosos. Avui tots els plats són vegetarians menys els farcells de mill amb bacallà. “M’agrada que la gent tingui la possibilitat de menjar una mica de proteïna amb el peix; i aquest plat agrada molt”.

Restaurant_Agape4

Els primers semblen tots deliciosos. Si el que demana el cos és una crema, la d’avui ha estat elaborada amb nap, ceba, xirivia, carabassó i porro. Veig a la taula del costat que se serveix amb un bon polsim de sèsam negre. Si ens cal nodrir-nos amb arròs integral, el d’avui ve amb ceps i xampinyons. També es poden triar uns macarrons amb espinacs i rocafort, una amanida de búrgul gratinada amb formatge de cabra o bé uns pastissets de patata, arame i pastanaga. Jo m’he decantat per aquesta última opció, i el tast al paladar ha estat realment exquisit, amb un toc de gingebre i una textura suau que convida a menjar tranquil·lament.

Restaurant_Agape5

Per al segon m’ho ha posat molt difícil. Els plats per triar són un gratinat d’ametlles i verdures, que he vist circular cap a una de les taules i que he trobat molt acolorit, acompanyat d’amanida i germinats. També hi ha un estofat de carxofes i seitan, plat que ens recorda que ja tenim aquí aquesta verdura tan hivernal. Si sou dels que gaudiu amb les quiche, la d’avui és de carabassó, pipes i orenga. I un dels plats estrella de la casa és el variat de croquetes, que cada dia canvien i que delecten el paladar dels clients més fidels del restaurant. Dic a la Maite que em costa molt triar i que m’ajudi. “Et portaré un saltat amb tofu maridat i verduretes que ens ha quedat molt bo”. Li accepto la proposta i sí, realment em porta a taula un plat que només amb l’olor ja em motiva a degustar-lo. Una meravella!

Restaurant_Agape8

Totes les postres són casolanes i també varien cada dia. Avui es pot triar entre tres pastissos: xocolata i taronja, llimona i coco, i ametlles i pa. A més també hi ha flam d’avellanes sense ou ni lactis i crema de coco i mango. Jo, com que sóc una gran amant de la xocolata, em decanto pel pastís de xocolata amb taronja. La Maite me’l porta, me’l miro i ja veig en el color que és dels que m’agraden, amb poc sucre i respectant l’amargor de la xocolata. Parlem dels pastissos i em diu que a ella li agrada molt tenir-ne molts de diferents, perquè a la gent li agraden, els mengen tant al restaurant com a casa, si els compren per endur. “Hi poso molt poc sucre, m’agrada fer servir oli d’oliva, i les farines solen ser una barreja d’integral de blat i d’espelta blanca”. El resultat em confirma que té la mà trencada preparant les delícies que ens agraden als que mengem fora i volem acabar l’àpat amb unes postres que ens acompanyin i que no ens embafin.

“cuino el que tinc ganes cada dia, sense greix, sense fregir, sense coses que malmetin la matèria primera, que sempre és la millor possible”

Tots aquests plats i d’altres es poden comprar a la botiga de l’Àgape, que és oberta cada dia de la setmana, menys diumenge, de nou del matí a sis de la tarda. Trobareu una nevera plena de propostes nutritives. Em fixo en els pastissos salats i sobretot en un que té un color de cúrcuma que el delata. “Aquest agrada molt: és col, pastanaga, bròquil i cúrcuma”. Me l’emporto a casa i així continuo gaudint del menjar de l’Àgape al vespre.

Restaurant_Agape7

A la botiga també hi ha altres productes que per a la Maite són bàsics. “Tinc el que jo gasto a la cuina i que sé que moltes persones només poden trobar aquí”. Veig els productes de Lagrimus, una essència meravellosa de l’avet que endolceix des de la salut, també reconec el vi de l’Oller del Mas, el Petit Bernat, que tant m’agrada. M’explica que també ha optat per tenir tota una línia de superaliments, que a ella li agraden i que cada vegada més persones n’hi compren. I així tot de productes que es nota que han estat molt ben triats per contribuir a una dieta saludable. També crida l’atenció un espai per als llibres: una selecció molt acurada de lectures sobre salut, benestar, producte ecològic, meditació, cuina saludable… i un llarg etcètera que em faria molt difícil decidir-me per un.

I si encara no en tinguéssiu prou amb el restaurant, el menjar per emportar, la botiga de menjar i els llibres, tingueu present que la Maite organitza cursos de cuina. “M’agrada cuinar i m’agrada que la gent n’aprengui”. M’explica que quan fan els cursos cuinen molta quantitat perquè un dels objectius és que les persones que es formen després puguin cuinar a casa seva i compartir-ho amb la família. “Si s’emporten el menjar del curs, després els és més fàcil introduir plats nous”. Ho trobo excel·lent per anar difonent i incorporant el menjar saludable a cada vegada més persones.

Restaurant_Agape6

Us recomano que us acosteu a l’Àgape per gaudir d’un àpat saludable, ja sigui per menjar al restaurant, que està molt ben condicionat per sentir-se com a casa, o bé que us l’emporteu i el gaudiu allà on sigui.

Restaurant Àgape

C/ Progrés, 2

08500 Vic

Telèfon: 938892646

www.agapevic.com

 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula