CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Kibe (pastís de búrgul amb tofu i formatge).

Apte per a
Vegetarians ovolàctics que busquen experiències diferents.

Preu
15 min meditació + dinar + postres: 9 € (cada dimarts i dijous).

Contacte
Déu i Mata, 125. Bcn. 93 495 08 51. Dimarts i dijous de 14.15 a 15.15h (1 h) 


Primer pas, que acostumem a complir amb més o menys èxit: un restaurant nou, el bar de sempre, la troballa casual de la millor amanida del barri… Però i després? Qui desconnecta? D’acord: amb la carmanyola i sota el sol tan agradable que fa últimament, podeu arribar a concentrar-vos uns minuts amb els sons propis de la natura, però sempre hi haurà un cotxe inoportú, una trucada que es reitera i, sobretot, les cabòries sobre la reforma pendent de la cuina, posar-nos en forma o decidir-nos d’una vegada a posar en pràctica el negoci propi… que faran que el migdia es converteixi en un recordatori de la nostra –diguem-ho suaument– vida tan atabalada. Els budistes, tot això, s’ho miren amb certa contemplació: una existència austera i senzilla amb un aprenentatge constant sobre la recerca de la pau interior és la seva vida i és la filosofia de l’espai que hem visitat avui: el centre de meditació Kadampa Mahakaruna, una branca del budisme que vol acostar aquesta creença a la societat moderna i que és molt a prop de l’Illa Diagonal. Aquesta institució té un servei de dinar que us pot ajudar a fer dels migdies un moment més tranquil, saciant i energitzant.

Cada dimarts i dijous, des d’un quart de tres fins a les tres, entre deu i trenta persones es reuneixen per dinar al centre. Una proposta de menú de dos entrants, dos principals i dues postres d’una cuina vegetariana feta amb molta cura i servida, com us explicaré més endavant, de manera molt familiar.

La novetat consisteix en el fet que abans de dinar es fa un quart d’hora de meditació amb el professor David o amb el monjo Kelsang Rabjor.

Aquests quinze minuts de meditació guiada realment se’m posen molt bé. Potser feia cinc o sis dies que no em concentrava en el no-res i us haig de dir que va ser una experiència tremendament relaxant. Érem entre deu i quinze persones, a l’una, observant com virtualment passaven davant nostre totes les preocupacions del dia a dia alhora que, immediatament, les deixàvem marxar en pau i sempre amb l’ajuda inestimable del monjo, que ens ajudava a no quedar-nos-les: “Deixeu-les marxar” deia, “no us hi aferreu, digueu-los adéu”…; i jo, que no m’ho penso dues vegades: “Cap a fora, cap a fora”, pensava.

Un cop oberts els ulls, tornats al present i rebent de nou els estímuls dels òrgans sensorials, ens alcem a poc a poc i anem cap al menjador, amb gana i relaxats.

A la part de restaurant, les taules ja estan totes parades amb aigua, pa i setrilleres. El monjo David es posa un davantal i ens pren nota dels plats, així de natural, així de familiar. A la cuina, el monjo brasiler Dadi ja fa estona que prepara el menú.

Primers: crema de carbassa amb toc de coriandre o amanida caprese amb salsa especial.

Segons: maki sishi de tofu, espàrrecs amb tempura de verdures i flors comestibles o saltat de soja texturitzada amb verdures, nous i arròs basmati.

Postres: mel i mató o iogurt amb maduixes naturals.

Plats lleugers, saciants i molt ben cuinats. Dels millors menús de dia que he fet en un restaurant vegetarià. La clau: un luxe que un xef cuini per a un grup reduït i això es nota en l’elaboració i finalització d’un plat.

Compartim conversa a la taula amb persones que vénen sovint i d’altres, com nosaltres, per a qui és la primera experiència. Inquietuds compartides: alimentació i salut, necessitat de fer una parada sana per dinar, ambient distès amb sobretaula curta. Durant una estona ens ha semblat que era festa, però no, hem de seguir: l’ordinador, els clients o el cap ens esperen i de segur que, si no hi anem, ens trobaran a faltar, oi que sí?

Pep Soler
Pep Soler

Assessor gastronòmic i director de l’Espai Boisà – Esdeveniments culinaris amb alimentació ecològica.