CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Lassanya de gírgoles amb porros i beixamel d’all i julibert i estofat de seitan al roquefort

Apte per a
Vegetarians i vegans

Preu
Menú diari, 10,90€. Entre 10 i 20 €.

Contacte
C/Portal Nou, núm.9, Local 9 (carreró interior). Terrassa Telf: 93 784 05 47. Facebook


La senzillesa, l’alegria i la innocència que desprèn el poema de Maria Mercè Marçal impregna tots els racons de Damunt un cel de fil, el vegetarià de Terrassa. I no només pel préstec lingüístic, que dóna nom al local, sinó també per l’esperit càlid, vital i lliure que emeten les paraules de l’escriptora barcelonina i que t’envaeix quan obres la porta del restaurant. Avui visito l’únic local de la ciutat vallesana on no em serviran ni carn, ni peix, ni Coca-Cola, ni cap de les seves marques germanes. En comptes d’això, menú vegetarià amb opció vegana i refrescos Bionade; orgànics i sense alcohol.

El 90% dels nostres clients no són vegetarians”, m’explica l’Àlex, content de satisfer els pocs vegetarians i de “sorprendre els –molts– carnívors” amb plats de cuina tradicional versionats a l’estil veggie: aquí, el fricandó de vedella es converteix en fricandó de seitan amb xampinyons i gírgoles; i el peix cru del sushi, en pastanaga i alvocat. El menú del migdia d’avui el formen el bufet lliure d’amanides o una crema de verdures, de primer, i pilotes d’arròs integral amb carbassa, avellanes i dàtils amb salsa de formatge de cabra o la quiche de porros amb festucs, de segon. I per rematar l’àpat, assortiment de pastissos casolans i una carta molt extensa de tes ecològics i combinats d’infusions per a moltes necessitats: felicitat, refredat, digestiva i relaxant. Menjar saludable, ètic i, efectivament, sorprenentment gustós. Apte per a tota mena de paladars.

I més plats estrella: suflé de porros, espàrrecs verds i festucs amb salsa suau de rocafort a l’allet, rotllets de primavera farcits de seitan, brots de soja i verduretes amb dues salses agredolces o estofat de carbassa, pastanaga, tofu fumat i ametlles al curri dolç i llet de coco.

El preu

El més sorprenent del local és que, a més de cuinar amb productes ecològics, és apte per a totes les butxaques: els comptes oscil·len entre els deu i els vint euros per cap. Per adaptar-se a tothom, a més del menú, l’oferta nocturna inclou una extensa carta d’“Entrepans d’un altre món” (piadines torrades al forn), entre els quals destaquen el Pestok –amb poma, nous picades, mel, ruca i formatge de cabra– i el de tofu fumat, formatge brie, pomes i seitan.

El vapor

Fidel al passat modernista de Terrassa, Damunt un cel de fil és avui un local cèntric que ocupa un espai que, a principi de segle xx, havia estat un vapor tèxtil dissenyat per l’arquitecte Lluís Muncunill. “La gent hi entra com si fos un museu”, em diu l’Àlex. I és que, un cop a dins, és impossible no deixar-se seduir pel vapor imponent i per l’elegància modernista. El resultat de la reforma és un espai que està en pau amb el seu passat, que el respecta i que en sap treure profit. Aparentment imperfectes, la decoració i el mobiliari de segona mà traspuen llibertat de formes, de colors i d’espai. Les cadires, les làmpades, els plats i els gots són diferents els uns dels altres, però això no impedeix que en l’ambient, sempre acompanyat per bona música, hi segueixi regnant l’harmonia i el bon rotllo. I segurament aquests atributs reflecteixen la filosofia de l’Àlex i del seu restaurant: “un lloc obert al món i compromès políticament i ideològicament amb tothom que tingui alguna cosa a oferir de manera lliure i conscient”; un restaurant que disposa d’una zona de contes per a nens, que prepara cistelles de productes ecològics per endur, que cedeix part del seu espai per fer classes de ioga, xerrades sobre alimentació conscient, cursos de cuina, seminaris sobre economia crítica, fires artesanes d’intercanvi i concerts de cantautors.

A més, segueix l’Àlex, “aquí la intenció és cuinar amb amor i, per tant, llençar el mínim possible de menjar”. M’explica que tot el que sobra els dissabtes a la nit o l’últim dia que tanquen, ho destinen a persones i col·lectius que ho vénen a buscar. L’objectiu és no malbaratar. Sens dubte, arguments suficients per descriure Damunt un cel de fil com l’alternativa atractiva per als que vulguin menjar sa en un ambient únic al centre de Terrassa.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor