Arribo als Garrofers, un restaurant dedicat en cos i ànima a oferir l’essència de la terra i del mar als seus plats. Només obrir la porta l’ambient acompanya el gaudi. És un espai obert, seré i amb molta llum. L’escenari ideal per degustar la majestuosa obra d’art que des de la cuina preparen cada dia. Passeu, que comença la festa!
El març de 2013 el restaurant els Garrofers va obrir les portes de la mà d’en Gonzalo Rivière i l’Adriana Figa, que són els protagonistes d’aquesta aventura gastronòmica al cor del Maresme. Dues persones apassionades per la cuina responsable, pels productes amb ànima, per la salut al plat i per tot allò que els nodreixi de sentit i compromís. Són socis del Convivium, de creació recent, Slow Food Maresme i tenen l’objectiu de certificar el restaurant amb el distintiu de Km0-Slow Food per a la propera temporada.
En Gonzalo és cuiner de vocació i de formació. Després d’iniciar la carrera de periodisme es va adonar que el que realment li alimentava el cor era remenar estris i aliments, cuinar amb delicadesa per oferir el millor a cada moment i descobrir l’alquímia als fogons d’un restaurant. I així va ser com després d’estudiar a l’escola de cuina Hofmann començà a treballar a diferents restaurants fins a arribar a desenvolupar el seu somni. L’Adriana és publicista de formació i cansada de dedicar-se a una feina poc engrescadora va decidir acompanyar en Gonzalo en la seva passió i crear junts el restaurant desitjat. Avui tots dos són els propietaris dels Garrofers, una proposta honesta que respecta el producte mantenint l’essència que el fa possible. “L’única manera de treballar amb producte bo és anar a buscar-lo, saber qui el produeix i establir vincles de confiança”, argumenta en Gonzalo.
M’agrada la proposta gastronòmica que em proposen. Un menú amb moltes opcions que, amb diferents suplements, permet incrementar les possibilitats de degustació. Una amalgama de plats que fa molt difícil l’elecció. El primer que penso és que hauré de tornar un altre dia. Li dic a l’Adriana que em porti el que més els agradi cuinar i allò que més els caracteritza. La major part dels plats estan cuinats amb producte local i ecològic seleccionat amb molt de criteri de territori: una alegria saber que en aquesta cuina trobo molts dels aliments que m’agrada menjar. “Per a nosaltres un dels elements més importants és que tot és d’elaboració pròpia, des del pa fins als gelats”, em diu l’Adriana quan comença a explicar-me la carta.
Comencem per un tàrtar d’alvocats, xampinyons, aranja, poma àcida i anguila fumada. Veig la frescor de l’estiu en un plat que entra pels ulls i que en tastar-lo es desfà a la boca. És cremós i agraït. El gaudeixo sabent que és el principi de l’obra gastronòmica que en Gonzalo em té preparada. A la carta també podria haver escollit, entre altres coses, una sopa d’enciam amb verat marinat, llavors de tomàquet i cogombre, pop a la graella amb ou cuit a 64 graus, compota de ceba i cruixent de patata o ravioli de galta de vedella rostida amb sàlvia.
Tot seguit continuem amb una coca de sardines marinades, tomàquet confitat i carabassó. M’agrada el color de la verdura, és viu i té llum, són aliments amb ànima. Tasto i trobo el punt de cocció que m’agrada, respectant tot allò que ens aporten els productes frescos, ecològics i de proximitat. La combinació té un flaire molt mediterrani d’horta, mar i camps de cereal. Una mossegada espectacular que recomano per als amants de la coca i les verdures al punt. “Les verdures són totes de productors locals ecològics que treballen molt bé el producte. El tenim fresc cada dia… tot un luxe”, diu l’Adriana.
El tercer dels plats és un arròs sec de cansalada del coll i sípia. Sóc de la terreta valenciana i són aquestes paelles les que m’agraden. Guaito per descobrir com haurà preparat en Gonzalo aquest plat tan desitjat. L’Adriana porta la paella, me l’ensenya i li dic que si la pot deixar a la taula, que menjaré l’arròs directament, com sempre hem fet a casa. L’olor ja delata que el que trobaré en acostar la cullera serà especial. La tasto i em transporto per uns instants a un lloc molt íntim difícil d’explicar. És sequet, melós, ple d’aromes i amb una suavitat cremosa que el fa únic. Verduretes, cansalada de coll de porc ecològic i sípia tallada molt fina, una barreja triomfal que em fa gaudir el paladar i el cor.
Per acabar, arriba una hamburguesa de peu de porc, cansalada del coll i botifarró de sang amb suc de peu de port rostit, xiitake i espàrrecs, una delícia per als amants dels gustos intensos. Un plat arriscat que estic segura que és dels preferits d’aquelles persones que cerquen un bon tast de carn i greix de porc combinat amb bolets i un suc exquisit per llepar-se’n els dits. “El porc que fem servir és tot ecològic i el greix és molt bo, es nota que és una carn de molta qualitat”, explica en Gonzalo.
Avui als Garrofers també ens ofereixen timbal de patata amb guisat de vedella, lluç de palangre amb blat i verduretes, xai de Cal Pauet, patata al caliu saltada amb mantega i xiitake o orada pescada a canya a la platja de Can Teixidó, entre altres coses. Una proposta extensa que segur que satisfà els paladars de moltes de les persones enamorades de la salut al plat i del compromís a la cuina. “Tenim uns pescadors que ens porten el que pesquen amb canya… trobo que és màgic poder oferir aquest producte a la carta”, diu en Gonzalo.
I la part dolça arriba amb una sopa de xocolata blanca, amb gelat casolà d’eucaliptus i una xocolata negra exquisida que hi combina de meravella. Tot plegat acompanyat d’una galeta de cacau. M’agrada perquè són unes postres que satisfan el desig gormand al mateix temps que són refrescants amb el toc d’eucaliptus del gelat. “Tots els gelats els fem nosaltres amb ous ecològics del Niu d’ous d’Orrius i llet ecològica de la Selvatana de Campllong”, explica en Gonzalo. Avui també ens ofereixen cremós de xocolata negra amb pa, oli i sal, pastís de xocolata dels Garrofers o púding de pa amb gelat de vainilla. De ben segur, una meravella de sabors i textures dolces preparades amb molta estima, dedicació i respecte.
Quedo meravellada. A més a més, el pa és tot casolà amb farines integrals ecològiques de Cal Pauet, massa mare i una fermentació lenta. Un regal per als que ens agrada mastegar i olorar el pa per gaudir d’un aliment saludable sempre que es faci amb bons ingredients i respectant el temps d’elaboració. “El pa el faig jo, pensa que aquest pa el vaig començar a fer ahir i avui l’he acabat… s’ha de pastar i fermentar perquè quedi com ha de quedar”, m’explica en Gonzalo.
La carta de vins també és un homenatge a la terra. Tenen ampolles de tots els cellers de la DO Alella i molts d’ecològics d’arreu del país. Una selecció que respira territori i confiança amb els cellers de casa i amb els vins de proximitat. “Cada vegada fem més activitats amb els cellers. Tastos combinats amb altres coses com música o poemes… un plaer que ens agrada compartir”, detalla content en Gonzalo.
Als Garrofers organitzen moltes activitats diferents. L’Adriana destaca el saborasons, un punt de trobada de disciplines artístiques diferents i gastronomia que convida a gaudir d’una tarda del mes de juliol. Consulteu el Facebook i descobrireu un calendari farcit d’activitats, tant per a adults com per a infants, sempre vinculades a una aposta gastronòmica compromesa combinada amb altres activitats. Cinema a l’aire lliure, concerts i tastets, tallers de cuina, etc. Fins i tot trobareu el dissabte 5 de setembre una Fira de la Terra organitzada pel Convivium Slow Food Maresme, una aposta de les persones que confien en els aliments bons, nets i justos. “Com a cuiner per a mi el més important és el gust, molt més que l’estètica, i és per això que busquem producte de projectes coherents i amb sintonia amb el nostre”, relata en Gonzalo.
I com a novetat d’estiu dir-vos que als vespres els Garrofers obre la terrassa a la fresca amb una proposta d’amanides, sopes fredes, entrepans i postres fetes a casa. Una opció que convida a gaudir de la fresca amb la família o els amics, al mateix temps que es degusten plats d’estiu amb l’ànima de totes les persones que fan possible que els aliments saludables arribin a cuines com la seva. Reserveu-vos un nit d’aquest estiu i nodriu tots els vostres sentits!
Els Garrofers
Passeig Antoni Borrell, 13, Alella
Telèfon: 93 540 17 94 – 699 36 13 78