Restaurant_Selmella7

Sóc a la masia Can Figueres. M’esperen en Gaetano Martucci i la Cecilia Cecchelli, la parella que porta el timó del restaurant Selmellà, una joia per als amants de les sorpreses a taula. Cuiners de professió, arriben a l’Alt Camp saturats del moviment accelerat de la ciutat de Barcelona. “Jo estava cansat de la restauració que únicament vol fer diners: comprar barat i vendre car; no era el meu lloc”. Aquest sentiment porta en Gaetano a descobrir el món de l’agricultura ecològica i biodinàmica. S’acosta a la terra per entendre el perquè dels aliments que li agrada cuinar i descobreix la màgia que la natura ens brinda cada temporada. Aquest camí de no-retorn és el que ha portat aquesta parella enamorada dels bons fogons a obrir un restaurant únic on combinen l’essència del producte amb la tècnica gastronòmica professional.

Restaurant_Selmella5

Demano a en Gaetano que m’expliqui la proposta. Primer somriu, després m’explica amb molt de detall què li demana el cor. “Per a mi la cuina és una filosofia; sóc cuiner i m’agrada que la gent se sorprengui a la taula, al mateix temps que sap que menja sa, nutritiu i saborós”. La base de la cuina del restaurant Selmellà és vegetariana, ecològica, local i de temporada. Els aliments que entren a la cuina d’en Gaetano són de proximitat i directes de la terra. També trobareu carn i peix, de màxima qualitat, tot i que l’estrella d’aquest restaurant és l’essència del món vegetal en el moment òptim de recol·lecció i cocció. Una meravella per a totes les persones que cerquen salut quan surten de casa a menjar i a gaudir.

Restaurant_Selmella4

Li demano sobre l’origen dels productes que entren a la cuina. M’explica que les verdures són d’una cooperativa de productors ecològics que es diu la Xicòria, a Montblanc. Els ous i el pollastre són de Cal Cendrer, a Valls. La farina de blat, les llenties i els cigrons són de Cal Romà, de les Piles del Gaià. I les nous, els caquis, plantes aromàtiques i la ruca són del poble. Cada temporada incorporen productes i productors nous que donen sentit a la proposta ecològica, local i de temporada que fan. Al Selmellà trobareu dues opcions: el menú de temporada i les calçotades, quan n’és època.

Restaurant_Selmella2

El menú és una obra d’art comestible, un passeig envoltat de productes de temporada que, amb una delicadesa extrema, són combinats, cuinats i servits per delectar tot tipus de paladars. “No volia oferir una carta; jo vull que la gent se sorprengui i tasti coses noves”. Trobareu deu plats exquisits i únics, deu propostes gastronòmiques que us convidaran a menjar de manera calmada i sense pressa, un menjar slow que recordareu amb molt d’amor.

Restaurant_Selmella3

Comencen a desfilar els plats i arriba a taula una escuma d’api amb xips de sèmola i ravenet borratxo; una posada en escena que en veure-la ja enamora. Continuen amb unes carxofes en tempura amb mousse de remolatxa, un plat ple de color i vitalitat, un convit a l’horta d’hivern d’una manera divertida i molt suggeridora. Veig uns plats nous que em transporten a llogarets gustatius abans no descoberts. Gaudeixo, i m’encanta! La desfilada continua el seu ritme amb un tataki vegetal en vinagreta de safrà i mel amb te d’olives negres, un plat excel·lent que mostra la mà trencada del cuiner a l’hora de combinar les delícies de la terra. Mentre degusto les sorpreses que van sortint de la cuina, la Cecilia, abans de servir-me el següent plat m’explica que la pasta la cuinen ells amb farines de productors locals. Són italians i, com a bons amants de la pasta, la cuinen i preparen a casa. La proposta d’avui són unes tires amples de pasta casolana a l’ou amb ragú de xai; un plat fet amb molta estima i delicadesa. Per acabar, em porta un formatge vegà elaborat amb llavors de cànem, un aliment molt enèrgic i proteic, que em deixa bocabadada.

Restaurant_Selmella1

La Cecilia continua explicant-me que elaboren molts productes casolans a la cuina del restaurant. La pasta i el pa són els clàssics del Selmellà perquè marquen un caràcter únic que recull l’origen italià de la seva cuina. Però no són els únics; un altre dels trets que diferencia el restaurant és que es fan la seva pròpia cervesa artesanal. En Gaetano va aprendre fa uns anys a elaborar aquest beuratge de cereals i actualment l’única cervesa que se serveix al restaurant és la Guerrillera, en les tres variants que té: una IPA, una torrada negra i una tipus belga. “Quan la gent ve a menjar a casa li oferim tot el que tenim fet amb les mans i el cor”. Què més es pot demanar? Grata sorpresa en harmonia amb la filosofia Slow Food i la cuina moderna i provocadora.

Restaurant_Selmella6

Si sou dels que mengeu calçots i us embruteu les mans, al Selmellà també us rebran amb els braços oberts. L’espai és ideal per a aquest tipus d’àpats. Us donaran la benvinguda amb un vermut que podreu prendre mentre contempleu els camps de cireres que envolten la finca. Una vegada oberta la gana ja podreu passar a la vora del foc a menjar els calçots banyats amb una salsa excel·lent elaborada amb productes ecològics i de proximitat. Tot això a l’aire lliure. Quan estigueu tips de calçots, us esperen l’amanida, les verdures al caliu, el xai, la botifarra negra i la cansalada, a la taula del restaurant. Totes aquestes delícies, acompanyades d’un vi ecològic d’un celler proper que maridarà, de ben segur, un moment únic de gaudi gastronòmic.

Restaurant_Selmella8

Quan demano a en Gaetano com li agradaria veure el seu restaurant d’aquí a tres anys em diu que “m’encantaria no treballar amb carn; el meu objectiu és fer un menú degustació vegetarià”. Deixa la mirada perduda a l’horitzó i veig com projecta el seu desig d’oferir una cuina elaborada únicament amb productes vegetals. Estic convençuda que ho aconseguirà i que, quan torni d’aquí a uns anys, el menú mostrarà el somni d’un cuiner que vol portar la salut a la taula dels seus comensals. “Si ve un grup que vol menjar només vegetarià o vegà, li preparem el menú degustació al seu gust”. Una notícia excel·lent! Podeu gaudir d’un menjar totalment vegetal amb uns productes excel·lents i un entorn immillorable.

Sabia que el restaurant Selmellà em sorprendria, però no vaig arribar a imaginar fins a quin punt. I és que, a banda de la proposta gastronòmica, també n’hi trobareu una altra de cultural. Des de l’Alt Camp us proposen música en directe, tallers de cuina i alimentació, sortides al camp a conèixer productes nous… I així una llarga llista d’activitats que complementen el caràcter innovador d’aquesta parella que treballa des del cor i amb estima per deixar el món una mica millor del que el va trobar.

Restaurant Selmellà

Masia Can Figueres

El Pont d’Armentera

43817 Tarragona

Tel. 633 523 590

restaurantselmella@gmail.com

www.restaurantselmella.com 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula