CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Plat estrella
Tàrtars i esqueixades

Apte per
vegetarians, celíacs

Preu
Menú Degustació: 50 euros Carta: 40-50

Contacte
Crta.Llagostera-Sta. Cristina d’Aro Km 9. Llagostera. 972-831-334


No hi ha res com les sobretaules, també les dels restaurants, sobretot quan et fa sentir com a casa. És un diumenge fred de gener. En Martí i la Maria fa hores que cuinen i serveixen, però són quarts de cinc i tothom desfila. El sol ja s’amaga, el menjador es buida i en Martí se serveix una cervesa artesana i busca un calefactor. Es torna a aixecar i apareix amb una safata de ratafia, moscatell i malvasia. A la carta m’ha sorprès veure vins dolços, com ara la murtra o l’advent. “No se serveixen perquè molt poca gent en fa”. En Martí elabora la ratafia i la Maria la transforma en un gelat de ratafia amb teula de carquinyoli. Tots dos comparteixen els fogons i la vida des que eren adolescents. També junts han somiat sempre la masia que ara gestionen i així ho deien a en Ferran Adrià quan, també plegats, van fer l’estada durant tres anys a El Bulli. “Sempre explicàvem a en Ferran que volíem muntar un restaurant propi en un mas i viure-hi, i quan ho vam poder fer, vam marxar d’El Bulli”.

Ca la Maria està situat en una masia del segle xvii i des d’aquest hivern tenen un menjador més ja que han cobert la terrassa. “Aquí dalt hi bufa el vent i no l’aprofitàvem prou quan estava descoberta. I ja no ve d’aquí. Estem hipotecats de per vida”. L’esforç afegit de Ca la Maria és que des de fa dos anys gairebé tots els productes són ecològics, bons, nets i justos i, per això, tenen la certificació KM 0 de Slow Food Espanya. “La Lola Puig, d’El Fort, em va convèncer, ja que jo ja cuino amb ingredients ecològics i de proximitat, i si no són ecològics han d’estar inclosos a l’Arca del Gust”. L’Arca del Gust són productes de qualitat gustativa excepcional, vinculats a una àrea geogràfica específica, que han estat produïts de manera artesana a petita escala, amb mètodes sostenibles, i que, sovint, es troben en risc d’extinció. “I per rebre el segell has de tenir cinc productes, com la malvasia de Sitges, el safrà de Jiloca, les tàperes de Ballobar dels Monegros o el xai biodinàmic de Cal Pauet de l’Espunyola”.

A la carta també hi ha indicacions dels plats vegetarians o aptes per a celíacs. A banda dels peixos i les carns, hi ha una hamburguesa de seitan amb albergínia, olives, ceba i vinagreta de pebrot amb la qual en Martí demostra que el menjar vegetarià no només no és avorrit sinó que, si es fa bé, pot ser celestial. Tot i així, l’estrella dels segons és l’hamburguesa de peix blau amb cabell d’àngel de ceba i tàrtar d’algues. “És el hit del restaurant. Fa deu anys que la faig i m’agradaria treure-la de la carta, però els clients no em deixen”. El tàrtar està fet amb alga gallega Portomuñinos. El paladar no em falla. Noto que és alga gallega però en Martí m’avisa: l’alga és de Portomuïnos però el tàrtar no, eh!? La picada la faig jo”. I és deliciosa. I no m’estranya que a la carta els tàrtars i les esqueixades tinguin tanta presència. Ho clava. El peix, com el rom que degusto, ve de les llotges de Blanes, Palamós i Port de la Selva. “I hi ha peixos que no poden tenir el distintiu Slow Food perquè han estat pescats per arrossegament”. S’ha de ser honest amb el consumidor i m’adono que tots els restaurants Slow Food que he visitat ho són. Només en el cas que el peix hagi estat pescat amb teranyina, arts menors o potera, s’indica a la carta. S’ha de complir tot allò bo, net i just que defensa Slow Food i aquests manaments tenen cada dia més adeptes a Catalunya, tant de restauradors com de consumidors. El consum conscient està de moda i, a més, “la gent ve aquí perquè saben com cuino des de fa deu anys”.

Justament Ca la Maria és un restaurant que costa de trobar, tot i que és al costat de la carretera de Llagostera a Santa Cristina d’Aro. Qui ho vol, però, el localitza. Els inspectors de Michelin ja saben el camí i per això la guia els ha mencionat alguna vegada. Aneu-hi amb l’estómac buit, sobretot si opteu pel menú degustació. És un d’aquells restaurants que quan t’asseus ja et porten els aperitius, i que quan fas el cafè t’hi afegeixen tastets dolços. Tots els plats són de la cuina més tradicional de casa nostra i alhora tenen tocs originals i barreges inèdites que posicionen en Martí i la Maria com una de les joves parelles de cuiners del país amb més projecció.

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll