Mestissatge, transgressió, atreviment i feina, molta feina. Això és el que volien aportar els creadors de La Criolla, al carrer Muntaner de Barcelona, quan van decidir tirar endavant aquest negoci. ‘Feina’ perquè, des del primer moment que parles amb en Cutxo Suniaga i la Celeste Seoane, t’adones que són uns pencaires, una parella d’amics que fa temps que lluiten i treballen fort per un projecte en què creuen plenament; i també que són gent autèntica.

IMG_4115

Van meditar molt el nom que triarien per al restaurant/bar/pastisseria on dinem avui, però es van decantar per La Criolla, primer, perquè “és un nom que engloba gent de moltes procedències, com els qui treballem aquí –en Cutxo, per exemple, és veneçolà, i la Celeste és argentina−, i que creiem que representa també el que viu ara i ha viscut sempre Barcelona, un port històricament important del Mediterrani”; i, segon, per homenatjar un antic cabaret homònim situat al bell mig del barri xino i que es va convertir, segons els cronistes de l’època, en el local més irreverent i explosiu de la Barcelona dels anys trenta. Un reducte de llibertat en moments de repressió. I això és una mica el que ells volien ser, dins d’un barri com és el de Sant Gervasi: “una alternativa diferent, contemporània, per a gent conscienciada, que vol saber què menja, d’on ve el que menja i què li aporta”, relata en Cutxo.

IMG_4072

Venien del món de la rebosteria, i després de fer alguns estudis de mercat, van arribar a la conclusió que hi havia la necessitat de crear un espai on el client pogués menjar un producte de pastisseria artesà dins d’un context agradable. “Aquest ambient s’acostuma a trobar més aviat a les cafeteries, que ofereixen producte prefabricat. Per això, aquí, la Celeste s’encarrega cada dia de fer a mà tots els pastissos, galetes, etc.”.

IMG_4107

Tenen una gran varietat de tes, a més, i el pa se’l fan dur del forn Sant Josep, que treballa amb farines ecològiques, massa mare i fermentació lenta. Tot això pel que fa als esmorzars, però el cas és que van anar ampliant el servei de cuina fins que van arribar a un menú que canvia cada dia i que està format per dos primers i dos segons elaborats amb producte de temporada i de proximitat i, “en la mesura que podem”, també ecològic, obtingut a través dels pagesos de Gallecs.

Sin título

Cada dia ofereixen una amanida o una crema –sempre sense lactis−, com la de farigola, collida directament de la serralada del Montsant. I, després, es pot triar entre un plat amb proteïna vegetal i un altre amb proteïna animal, encara que pot variar. Avui, per exemple, hem pogut tastar la gallineta de roca a la planxa amb verduretes cruixents, arròs integral i salsa criolla, i un bon plat de macarrons integrals amb tomàquet i carxofes (un punt picants, però molt saborosos!).

IMG_4088

Tot això ho podeu regar amb algun vi biodinàmic disponible a la carta i rematar-ho, esclar, amb les postres artesanes de la casa. “Cada dia treballem cada plat, ens esforcem per preparar menjar molt casolà, sense pretensions, però ben fet i amb bon producte”. Intenten ser conseqüents amb la seva manera de veure el món i miren de presentar sempre opcions saludables i sostenibles.

IMG_4091

I, de la mateixa manera que no podem parlar de l’obra de Woody Allen sense tenir en compte la ciutat de Nova York, no podem parlar de La Criolla sense parlar del seu pati. Un pati que queda totalment amagat des de fora. En passejar pel bulliciós carrer de Muntaner, no pots imaginar que rere aquelles portes hi ha un espai tan lluminós, tranquil i verd. Un espai per degustar les petites creacions de la Celeste mentre devores l’últim llibre que t’ha atrapat, per exemple. Proveu-ho.

I per als socis de l’Ets, una ampolla de vi ecològic de regal a la primera visita. En les següents, un 10% de descompte a la carta!

IMG_4098

IMG_4111

La Criolla
C/ Muntaner 423
Tel.: 93 362 34 45
Facebook

Laia Brossa
Laia Brossa

Periodista i filòloga

  @_lbrossa_