CARACTERÍSTIQUES DEL RESTAURANT

Producte estrella
Tagín marroquí amb carbassa i carbassó eco i cuscús integral

Apte per a
Vegetarians i vegans

Preu
Carta: 18-22 € aproximadament

Contacte C/ Sant Pau, 11. Sitges. Tel.: 93 810 72 45


El cel s’ha llevat plujós, avui, però no hi ha res que un passeig pel nucli antic de Sitges no pugui esmenar. Deambulo pels carrerons de la vila, que respiren l’agradable tranquil•litat d’un diumenge d’hivern. És un pèl tard, i tot i que m’agradaria seguir gaudint del plaer de caminar sense rellotge, apresso el pas per arribar a la meva cita amb la Rita García i l’Alexander Josephsen, els amos del Lady Green, l’únic restaurant biovegetarià i vegà d’aquest municipi del Garraf.

De totes maneres, no sempre ha estat green. De fet, va obrir les portes com a Lady Blue, que ja oferia la possibilitat de triar entre un menú vegetarià i un de “carnívor”. Fa un any, però, i després que la Rita fes un canvi personal cap al vegetarianisme, van decidir apostar per eliminar l’element “animal” de l’equació: és a dir, oferir només plats vegetarians i vegans, a més de tenir també en compte els celíacs amb opcions sense gluten. “Sempre vaig voler que fos només vegetarià, però abans teníem altres socis a qui els feia por fer el pas, pensaven que era una bogeria. Al final, ho vam tirar endavant l’Alex i jo perquè sempre hem cregut que si fas el que vols fer, segur que ho faràs molt millor”, diu la Rita.

Si fem un cop d’ull ràpid a la carta, de seguida detectem una fusió de cultures: amanida Waldorf (que deu el seu nom al mític Hotel Waldorf de Nova York), pakores de ceba amb arròs basmati amb curri o tagín marroquí amb carbassa i carbassó eco i cuscús integral. “La nostra cuina és una barreja de moltes: és una mica francesa, índia, asiàtica, nòrdica [La seva parella, l’Alex, que és qui cuina, és de Dinamarca], espanyola… Si troba un plat de qualsevol país que li agrada, l’introdueix o en fa una versió vegetariana. Li encanta improvisar”.

Com hem dit, però, una improvisació que no inclou la carn, de cap tipus. “We are not ingredients!”, clamen uns animalons de dibuixos en una imatge penjada pel Lady Green a les xarxes socials. Els animals no tenen cabuda a la carta del restaurant, sobretot “per una qüestió ètica”. Per la Rita, alimentar-se de manera saludable és molt important, però també ho són, i molt, els drets dels animals. “A mesura que vaig anar creixent, vaig adonar-me que, de cap manera, no eren tan diferents de nosaltres, i que si no em menjava el meu gos, tampoc em menjaria una vaca”. De fet, creu que una cosa porta a l’altra, que deixar de menjar carn va fer que comencés a sentir-se molt millor físicament.

Per això, per oferir la millor qualitat en els seus plats, van voler optar des del principi per fruites i verdures ecològiques, que obtenen majoritàriament de la cooperativa Hortànic, de Vilafranca del Penedès, i de l’Associació Terra Nostra, de Sant Pere de Ribes, que també ofereix la possibilitat de llogar parcel•les de cultiu eco. El pa, tant de kamut com d’espelta, el fan ells mateixos cada matí, i “hem aconseguit que tota la carta de vins sigui ecològica. Ara només ens falta trobar una cervesa que també ho sigui i que acabi de fer el pes als clients”.

De moment, confessen que el 70% dels clients són estrangers, però esperen que a poc a poc la seva aposta vegetariana convenci els habitants de Sitges, una localitat que va captivar la Rita, nascuda a Saragossa, des del primer moment: “És el lloc on vaig veure el mar per primer cop, i en tenia un record molt romàntic. Era petita i no sabia què faria a la vida, però sabia que volia viure a prop del mar. I uns anys més tard, sóc aquí”.

El meu temps al Lady Green s’esgota, i miro d’acabar-me les últimes cullerades del pastís de formatge sense gluten que m’han aconsellat. “Els nòrdics tenen facilitat per fer postres delicioses”, comenta la Rita amb una picada d’ull a l’Alex. Ah! I estan començant a introduir la cuina raw: la seva amanida de col arrissada crua amb tofu, alvocat i maduixes mereix una mica del vostre atreviment. Després de dinar, feu com jo, aprofiteu per perdre-us entre la brisa d’aquesta vila que fascina.

Laia Brossa
Laia Brossa

Periodista i filòloga

  @_lbrossa_