El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer dina sovint al restaurant Gut (el primer restaurant ressenyat de la història d’Etselquemenges situat al barri de Gràcia) i també al Santa Gula. Del Gut es queda amb els musclos amb coco i gingebre i destaca que és un restaurant on pot portar convidats que vulguin carn o peix, ja que en Joan, el propietari, ofereix opcions per a tothom però sempre amb un toc sa: amb kamut, cereals integrals, plats sense gluten, vegetarians o plats internacionals. El Gut, a més, té tocs exòtics a la carta com el pad thai de fideus o la pakora fumada. El Santa Gula és un restaurant més convencional però que prioritza els productes de temporada. Per això la carta de platillos canvia cada 15 dies.

La Yolanda Garcia, la nostra especialista en embaràs i criança de la Consulta, escull el Tonka. A la Yolanda li agrada la cuina sana, senzilla i gustosa, i alguns dels productes de la carta són ecològics, com la carn. Tenen opcions veganes i vegetarianes però també hi ha proteïna animal, fet que li permet portar amics que no són vegetarians. A la Yolanda també li agrada el Temps de terra, restaurant situat al barri de Sant Gervasi de Barcelona on es cuina tot allò que ells mateixos han conreat i criat artesanalment a la seva finca agrícola i ramadera del Delta de l’Ebre, que també està oberta al públic. A més a més, al Temps de terra, la Yolanda també hi fa la compra.

Una altra opció que també permet dur amics vegetarians i no vegetarians és el Flax and Kale i que escull la nostra coach nutricional, Núria Roura. “La carta del Flax destaca pels sucs verds que comercialitzen allà mateix, els plats sense gluten, crudivegans, amb peix, la pasta −que és boníssima i que elaboren ells mateixos−, les xips de kale i recentment em tenen enamorada les seves mini pizzes raw! No són les típiques pizzes crudiveganes denses i difícils de digerir! I el local és preciós. Tothom en marxa content! La carta, a més, és molt extensa, la van canviant i innovant per estacions… ¡El millor!”

FlaxKale6

Interior del Flax&Kale

Seguint amb les opcions crudiveganes, no pot faltar la Consol Rodríguez, una autèntica healthy foodie. Coneix una pila d’establiments però afirma que el millor de tots és el Petit Brot, al carrer Doctor Dou 10 de Barcelona. “És un juice bar d’alimentació viva −i per endur− i un dels pocs llocs de Barcelona on fan suc de germinat de blat fresc, que cultiven artesanalment. Fan els sucs al moment i pots escollir si els vols més forts o més suaus, amb més o menys fruita. I tots els seus aliments són 100 % ecològics, els envasos són bio i compostables i el local ha estat renovat segons els paràmetres de la bioconstrucció.

Cafe Blue Project

Cafe Blue Project

La Montse Reus, dietista evolutiva de la consulta de l’Ets, busca restaurants que serveixin majoritàriament menjar ecològic ja que, per a ella, l’alimentació saludable significa, en primer lloc, que els aliments no continguin tòxics com els pesticides i els herbicides que s’utilitzen en l’agricultura convencional. Per això la seva tria passa pel Gat Blau, on en Pere Carrió treballa incansablement perquè un percentatge molt elevat de la seva carta sigui tota bio. Per cert, el Gat Blau ha obert un nou establiment i ara es troba al carrer Comte Borrell 122. La Montse també escull les filigranes del Cafè Blue Project, que el xef Javier Medvedovsky va crear amb tots els detalls que configuren la seva cuina raw.

La nutricionista de la Consulta de l’Ets, Martina Ferrer, ha descobert recentment el nou restaurant Alkaline, del carrer Entença, i el primer sota el paraigua “alcalí” de casa nostra. “No el coneixia i ens va agradar molt! Tenen plats vegans, vegetarians, carn i peix, plats amb gluten i sense, opcions sense cereals i llegums i molta verdura que procuren que sigui ecològica. La carta no és massa extensa, però sembla que tenen ganes de fer les coses bé”.

La Carla Zaplana, nutricionista i health coach resident als Estats Units, aprofita sempre els seus viatges a Barcelona per refugiar-se en establiments saludables com el Flax and Kale. A la Carla li agrada molt el menjar exòtic i per això a la seva tria també inclou l’Abissínia, un restaurant etíop que té molts anys de vida al barri de Gràcia de Barcelona. “Em fascina la cuina exòtica i encara més l’experiència de menjar amb les mans, per la dolçor i el caliu de la seva propietària. Tenen opcions veganes i sense gluten. Els plats se serveixen tots sobre una mateixa injera (la massa elaborada amb tef) i tots els comensals agafen el menjar amb les mans d’allà mateix. La propietària ens va explicar que no es pot deixar menjar al plat, ja que creuen que els últims trossos són els més bons i nutritius. El fet de menjar amb les mans fa que l’experiència gastronòmica sigui molt autèntica i natural. Quan toquem el menjar amb els dits el nostre cos ja comença a activar el procés de digestió segregant enzims digestius. El fet de no prendre l’aliment amb un estri metàl·lic en conserva tot el gust. Es tracta d’una cuina que fa servir moltes herbes i espècies, i des de fa mil·lennis se’n coneixen les propietats medicinals. Només fan servir productes frescos, no tenen congelador ni microones.

Interior del restarant Oh bo

En Marc Vergés, nutricionista i fitoterapeuta de la Consulta, “no és molt de menjar fora de casa però se sent còmode i a gust en locals com l’Oh bo i el Woki”.

Fora de Barcelona, la Consol escull el Bionèctar de Girona i el Botanique de Madrid. La Neus Elcacho, dietista d’Etselquemenges, es queda amb La Capella de Can Gambus, a Sabadell, perquè és un espai molt tranquil i únic que ofereix plats vegetarians i ecològics.

I no puc evitar nombrar Es tast de Na Sílvia, a Menorca, d’esperit i sabors espectaculars.

Els nostres professionals −i segur que molts de vosaltres també− capten de seguida si la metodologia de treball dels restaurants canvia amb el pas del temps o si les ganes de créixer els fa morir d’èxit. Això és bo perquè com a consumidors exigim sempre un bon producte i un bon servei.

A veure què ens ofereix aquest 2016!

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll