La cuina crudivegana (o raw) està de moda. Darrerament viu una fase d’eclosió 2.0 que l’ha dut a ser objecte d’anàlisi i difusió a revistes digitals, portals i blogs. Tanmateix, on ha desenvolupat més el seu potencial és a les xarxes socials, gràcies a la força visual, a la vivesa magnètica dels colors i a la composició −sempre original i atractiva− d’aquest tipus de cuina. Els lectors de l’Ets, de fet, ja hi esteu familiaritzats gràcies a la nostra nutricionista Carla Zaplana, que ha anat desgranant els seus coneixements en diferents articles de la revista. Avui, però, passem de la teoria a la pràctica: ens plantem a Girona i visitem l’únic restaurant 100% crudivegà de Catalunya: el Bionèctar Organic Art Food.
El local és un espai realment privilegiat, no excessivament gran però molt acollidor i lluminós, amarat de colors càlids. S’hi respira calma, tranquil·litat. És un restaurant crudivegà, però també és la seu de l’escola de cuina Crudivegània i del centre de ioga Om Shanti de Girona, que tenen al capdavant la cuinera i nutricionista Eva Roca.
Fa dos anys va començar l’aventura de Bionèctar perquè va veure que hi havia una necessitat, que hi havia gent que volia fer salut de veritat però que no li agradava prou cuinar o no tenia el temps o la disponibilitat per fer-ho a casa. El motor principal que la va moure, però, va ser la voluntat “d’ensenyar, de compartir i de difondre de quina manera ens hem d’alimentar per estar sans”.
I per l’Eva, l’única manera de fer-ho és nodrir-nos correctament a través de l’alimentació viva, la que ens ofereix la mare Terra i la que ens fa arribar intactes tots els nutrients i enzims. “Les tendències vegetarianes o veganes neixen més a partir d’un respecte cap a tots els éssers, i també d’un interès per dur una vida més saludable, sense intoxicar-se amb la carn, però no hi ha una intenció de nutrició real”. Els nutrients i els enzims dels aliments, explica l’Eva, s’esvaeixen amb la cocció i, per tant, “ens alimentem sense nodrir-nos. Per això hem arribat a aquests nivells de malaltia”, perquè no donem al cos el combustible que necessita i per altres factors aliens a l’alimentació, esclar, com la contaminació o la concentració electromagnètica.
L’Eva és contundent sobre què cal fer per reconduir els hàbits alimentaris: “S’ha de desaprendre tot el que ens ha dut fins aquí, que és càncer als quaranta anys. No volem això, oi? Doncs canviem-ho”. Hem de començar per no fer cas de la televisió, “perquè els anuncis estan finançats per les empreses que ens estan matant”, i per deixar d’anar als supermercats convencionals, “perquè és exactament el mateix. Hi ha qui està contra les farmacèutiques, però continua menjant carn de súper, que també és plena d’hormones i antibiòtics. Tot és una cadena, si la volem tallar hem de tallar amb tot”. I destaca, sobretot, que cal que centrem els esforços en els nens, en les escoles, perquè “s’hi expliqui la veritat: què passa quan es couen els aliments, què cal menjar, quines són les millors combinacions d’ingredients, etc.”.
Mentre parlem, he pogut entreveure alguns plats de les taules veïnes, servits a comensals que sembla que obrin més els ulls, no sé si sorpresos, o simplement admirats per la varietat de colors i de formes. “Pel sol fet de menjar tots els colors de l’arc de Sant Martí ja podem gaudir d’una alimentació equilibrada”, remarca l’Eva. I és ben bé el que ens disposem a fer, ja que ens ha arribat el torn: comencem per una sopa detox amb col kale, api, alvocat, llimona, coriandre i all i una amanida de tots colors amb sèsam i germinats −molt rics en vitamines i minerals, amb moltes propietats nutritives− per anar despertant els sentits. “He experimentat amb el meu cos que aquesta és l’alimentació que et fa estar al cent per cent, amb tot el potencial. El menjar amb vida et dóna vida”.
Continuem amb dues de les especialitats de la casa i que tenen més èxit entre els clients, la pizza crudivegana, amb salsa de tomàquet sec, formatge d’ametlla i bledes de colors sobre una base de gra de fajol germinat, carbassó i lliinosa; i el que a partir d’avui és sens dubte el meu plat crudivegà preferit: la lasanya. A la cuina crudivegana la pasta s’acostuma a fer amb carbassó i les fines capes de col lila, salsa de tomàquets secs i guacamole es fonen a la boca en una combinació deliciosa. Si podeu, no deixeu de tastar les croquetes, que volen ser una versió més saludable i extremadament proteica de les clàssiques croquetes de l’àvia, en aquest cas amb llavors de carbassa i de gira-sol, gra de fajol germinat, curri i hortalisses de temporada, acompanyades d’unes llesques de pa esseni.
El punt final el posem amb les postres, un rawnie amb gelat de plàtan i un pastís de pastanaga que faran les delícies dels més llaminers. “Però en aquest cas, sense remordiments! Perquè no porten ni sucre, ni gluten, ni farina. Perfectes per al nostre cos”, diu l’Eva amb una rialla. També aprofita per explicar-nos que tot el que se serveix a Bionèctar és 100% ecològic i sense gluten, lactis, soja, sucre i begudes “tòxiques” com el cafè i l’alcohol. Com que pensa que els requeriments del CPAE no són prou estrictes quant a ecologia, gestiona el seu propi hort a l’Empordà, on la terra és conreada sense químics ni pesticides i tenint en compte tot el sistema i les energies de l’univers. “És el que s’anomena agricultura biodinàmica, perquè té en compte tot el cosmos, no només la planta”.
A més d’un bon àpat, al Bionèctar també hi podeu fer un bon te eco i biodinàmic, sucs o batuts frescos o un esmorzar sa i nutritiu. I si necessiteu preparar algun esdeveniment i voleu que sigui ben viu i saludable, tenen servei de biocàtering disponible!
Si ets soci de l’Etselquemenges i hi vas a sopar un dissabte al vespre, tens un te de LOV Organic de regal! Clica aquí!
Bionèctar Organic Art Food
C/ Francesc Eiximenis, 8 (Girona).
Tel.: 872 030 194.
www.bionectar.org/
Facebook Bionèctar